2013-06-15 00:48:05• hírek • Kocsis Zoltán

A magyarországi Lőrinci testvérvárosa lett Sárközújlak

Prominens vendégekkel és meghívottakkal telt meg péntek délután a sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskola díszterme: diákok kulturális műsorának kíséretében kötötték meg a testvárvárosi szerződést Sárközújlak és a magyarországi Lőrinci között.

Az eseményen tiszteletét tette többek között Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, Szűcs Zoltán és Vízi Gabriella, Magyarország kolozsvári konzuljai, Riedl Rudolf, a megyei tanács alelnöke valamint Ilyés Gyula, Szatmárnémeti egykori polgármestere, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettese.

Amint azt Piricsi Artúr sárközújlaki és Víg Zoltán lőrinci polgármester is kiemelte, Ilyés Gyulának komoly szerepe volt a két település kapcsolatának kialakításában, hisz jó kapcsolatot ápol Orolyán Erzsébettel, a lőrinci Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatónőjével.

Az ünnepség elején Kovács-Bálint Boróka és Podolyák Denisza diákok elénekelték a Kárpátia zenekar „Mesélj még nekem" és „Igazán szeretni" című dalait, majd elhangzottak Wass Albert „A gyökér megmarad", Reményik Sándor „Hozsánna annak, aki visszajött" és Sajó Sándor „Magyarnak születtem" és „Magyarnak lenni" című költeményei. A folytatásban magyar és román déldalokat és néptáncokat adtak elő a diákok.

Az ünnepi beszédek sorát Szűcs Zoltán konzul nyitotta, aki előbb románul, majd magyarul köszöntötte a jelenlévőket, majd anyanyelvén folytatta. Közös felelősségről beszélt Magyarország és a határon kívülre szorultak kapcsolatában. „Kívánom, hogy a most megkötött együttműködést a polgármester urak töltsék meg tartalommal. Fektessenek a jövőbe, teremtsenek biztonságot, mert csak így lehet megmaradni a szülőföldünkön", fogalmazott.

Kereskényi Gábor a „Szatmár megyei magyarság egyik alappillérének" és a „megye egyik legdinamikusabban fejlődő településének" nevezte Sárközújlakot. Szintén a fejlődést emelte ki Víg Zoltán, aki kijelentette: tavaly november járt először Sárközújlakon, ám számtalan olyat lát, ami felújítás alatt áll azóta. Lőrinci polgármestere felhívta a figyelmet arra a történelmi furcsaságra is, hogy amíg Sárközújlakot 1270-ben említik először dokumentumok, addig Lőrincit alig három évvel korábban. „A határok az országot szétválasztották, de minket magyarokat nem választhatnak szét", jelentette ki.

A felszólalók sorát Piricsi Artúr zárta, aki a tőle megszokott szerénységgel elutasította a bókokat, mondván, egy nagyon jó csapat segíti őt munkájában, kiemelve Szabó Ignác alpolgármestert. A két polgármester elmondta, az együttműködés első lépéseként július elsején általános iskolás gyerekek érkeznek majd Sárközújlakra Lőrinciből, majd egy héttel később a partiumi gyerkőcök látogatnak a Heves megyei településre. „Emellett persze számtalan kulturális, tanügyi, gazdasági, sport kérdésekben kívánunk majd együttműködni Lőrincivel", jelentette ki Piricsi.

A mindössze hatezer lakosú Lőrinci eddig az olaszországi Casalmaggiore és Santa Maria di Licordia, a lengyel Zdunska Wola valamint az ausztriai Sankt Lorenz településekkel ápol testvérvárosi viszonyt. Érdekesség továbbá, hogy Víg Zoltán nem valamely nagy párt, hanem a Lőrinci Város Jövőjéért Baráti Társaság színeiben indulva nyerte el a polgármesteri címet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: