2011-09-03 00:27:12• hírek • Kocsis Zoltán

Bravúros győzelem a svédek ellen, lehet még álmodozni

Amennyiben  Magyarország szeptemberben Svédorszságot fogadja, akkor borítékolható a 90. percben (vagy még később) születő gól. Így volt ez ezúttal is, ám most mi örülhettünk. És örülhetett a román válogatott is, amely könnyedén hozta el a három pontot Luxemburgból.

A Magyarország, Svédország, szeptember és 90. perc felsoroláshoz péntek estig még Zlatan Ibrahimovic nevét kellett hozzátenni: a skandinávok esztraklasszisa előbb 2005, majd 2009 szeptemberében szerzett gólt az utolsó pillanatokban, amivel a sárga-kékek előbb 1-0, majd 2-1 arányú győzelmet arattak. 2011 szeptember 3.-a óta azonban Rudolf Gergely neve is felkívánkozik erre a listára.

A magyar labdarúgó válogatott úgy vágott neki a Svédország elleni, vízválasztónak ígérkező Európa-bajnoki selejtezőnek, hogy Dzsudzsák, Gera és Szalai sérülés, Juhász és Vanczák  pedig eltiltás miatt nem lehetett ott a kezdőcsapatban - rossz ómennek tűnt. Mint ahogy az is, amikor a 18. percben a Wendt kezezése miatt megítélt büntetőt Hajnal a felső lécre bombázta. Amikor nyolc perccel később egy pazar csel után Elmander is a kapufát lőtte telibe, úgy tűnt, valamit visszaadott (futball)sors. Ezt követően jobbára mezőnyjáték folyt a pályán, ahol a svédek nem tudták értékesíteni mezőnyfölényüket, köszönhetően annak is, hogy Korcsmár első komoly válogatott meccsén pazarul helyettesítette Juhászt. Királynak egyedül Kallström szabadrúgásánál kellett védenie, ettől eltekintve a kapuk nem igazán forogtak veszélyben.

Egészen a játékrész hajrááig, amikor előbb Koman hibáját kihasználva Elmader törhetett kapura, de rosszul célzott. Alig két perccel később, a 44. minutumban azonban Szabics hidegvérűbbnek bizonyult: Rudolf zseniális passzát magabiztosan pörgette át a kivetetődő Isaksson kapuson, megszerezve ezzel a vezetést.

A szünet utáni percekben Rudolf növelhette volna a magyar előnyt, de a Wendtől kapott kapott ajándéklabdát közelről csak Isakssonba tudta rúgni. Erre az egész meccsen indiszponáltan játszó Ibrahimovic gyenge fejese volt a válasz, majd a 60. percben Elmader és Wilhelmsson az egész magyar védelmet állva hagyta, utóbbi pedig kiegyenlített.

Ez alaposan megfogta a magyar csapatot, ekkor az északiak  föléjük nőttek - ám ez nem hogy gólokban, de még helyzetekben se nagyon mutatkozott meg. A 80. pecben Kallström pazar csavarása adta meg az alaphangot a fergetes hajrához, amelyben előbb Isaksson  mentett Stieber elől, majd Koman emelt a megürült kapu fölé. Amikor aztán már lassan mindenki elkönyvelte a döntetlent, Rudolf ugratta ki Priskint, aki levezette a labdát az alapvonalra, a svéd védelem pedig megtette azt a szivességet, hogy lekísérte őt, ám nem támadta meg. Így Priskin középre passzolt, Rudolf pedig közelről az üres kapuba passzolt!

Ezzel a győzelmével Magyarország pontszámban beérte Svédországot a második helyen és a keddi, Chisinau-ban sorra kerülő mérkőzés sorsdöntő lesz: egy újabb győzelem esetén teljesen elérhető marad a második hely - igaz, a svédeknek még három meccsük van, nekünk meg csak kettő.

Szintén sok sebből vérzett a román válogatott is - Radu és Sanmartean sérülés, Sapunaru eltiltás, Mutu és Tamas fegyelmi okok miatt hiányzott - Luxemburg ellen, ám a tétmeccsen a kispadon (immár harmadjára) debütáló Victor Piturca legénysége könnyedén nyert Luxemburgban. Más kérdés, hogy a 4. percben akár már két góllal is vezethettek volna a hazaiak - igaz, a 6. percben, Marica fejese után akár 1-2 is lehetett volna. Amint az várható volt, a románok egyből mezőnyfölényt harcoltak ki, ám a hazaiak remekül zártak, így helyzet is alig alakult ki. A legnagyobbat ráadául a luxemburgiak szalasztották el da Mota révén. A 33. percben aztán megtört a jég, amikor Cocis fejesét Joubert csak Torje elé ütötte, aki közelről nem hibázott. Ezt Marica újabb lehetősége követte, majd a szünet előtti pillanatokban Torje Lazar passzát is gólra váltotta, így megyunyugtató előnnyel vonult az öltözőbe a román válogatott.

Ez olyannyira megnyugtatta őket, hogy a második félidő elején még kicsit próbálkoztak a gólszerzéssel, majd totális unalomba fulladt a találkozó. A 11 pontos Románia kedden a csoportelső Franciaországot fogadja és mindenképpen győznie kell, ha lépést akar tartani a második Boszniával - főleg, ha Dzekóék péntek után kedden is legyűrik Fehéroroszországot. Rossz hír viszont, hogy kedden Torje nem léphet pályára - egy buta sárga lap miatt.

E csoport:
Magyarország - Svédország 2-1

gólok: Szabics (44.), Rudolf (90.) illetve Wilhelmsson (60.)

Finnország - Moldova 4-1
Hollandia - San Marino 11-0
A csoport állása: 1. Hollandia 21 pont, 2. Svédország 15p., 3. Magyarország 15p., 4. Finnország 9p., 5. Moldova 6p., 6. San Marino 0p.

D csoport:
Luxemburg - Románia 0-2

gólok: Torje (33., 45.)

Fehéroroszország - Bosznia 0-2
Albánia - Franciaország 1-2
A csoport állása: 1. Franciaország 16p., 2. Bosznia 13., 3. Fehéroroszország 12p., 4. Románia 11p., 5. Albánia 8p., 6. Luxemburg 1p.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: