2006-07-13 21:20:20• hírek • Szatmár.ro

A pesszimisták hamarabb butulnak

22456568774A pesszimista, idegeskedő és depresszióra hajlamos embereket hamarabb éri utol az elbutulás 

A pesszimista, idegeskedő és depresszióra hajlamos embereket hamarabb éri utol szellemi képességeik maradandó hanyatlása, az elbutulás - állapították meg amerikai kutatók.

A Minnesota állambeli Rochesterben lévő Mayo klinikán elvégzett vizsgálat szerint azok, akik személyiségi tesztjük alapján a legerőteljesebben hajlanak a pesszimizmusra, évtizedekkel később azzal számolhatnak, hogy az átlagnál mintegy 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel éri utol őket az általános elbutulás (dementia).

Még rosszabb a helyzet azok esetében, akiknél a pesszimizmushoz ideges alkat is társul, ők másoknál 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak a dementia különböző formáinak - az Alzheimer-kórt, illetőleg az agy érelmeszesedést is beleértve - áldozatává idősebb korukban" - jelentette ki dr. Yonas Geda a tekintélyes intézmény neurológus pszichiátere egy Miamiban tartott tudományos konferencián.

Yonas Geda és kutató csoportja 3500 személy 1962-65 között felvett pszichiátriai adatait, és 2004-es egészségi állapotát vizsgálva vonata le következtetéseit.
"A megállapításokat mindennek ellenére óvatosan kell kezelni, hiszen a kockázati tényezők egyénenként más és más módon jelentkeznek és hatnak" - hangsúlyozta a rochesteri kutató.

Legelsősorban pedig azt kell elkerülni, hogy a magát pesszimistának tudó egyén mintegy sorscsapásként elfogadja a vizsgálat eredményét, beletörődve abba, hogy mindenképpen az elbutulás vár rá, ebben az esetben ugyanis az valóban egyfajta önbeteljesítő jóslattá válik - figyelmeztetett Yonas Geda. (informed)

Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: