2010-10-12 10:09:36• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Nem szabad kikapni Helsinkiben!

A magyar labdarúgó-válogatott kedden játssza idei utolsó Európa-bajnoki selejtezőjét, mégpedig Finnországban, ahol 1997 októberében emlékezetes mérkőzést vívott az akkor Csank János irányította nemzeti csapat.

Most valamivel kisebb a tét, 13 évvel ezelőtt ugyanis a vb-pótselejtezős szereplés jogának kiharcolása múlt azon, hogy milyen eredmény születik Helsinkiben. Akkor a házigazdák a 62. percben megszerezték a vezetést, s a magyaroknak egészen az utolsó percig nem sikerült az egyenlítés: ekkor azonban, a mindkét csapat szurkolói számára emlékezetes 90. percben egy szöglet után Horváth Ferenc kotorta a finn kapu felé a labdát, amellyel a gólvonalon álló védő saját kapusát találta hátba, így a játékszer a hálóőrről pattant be a kapuba. A hazaiak szempontjából szerencsétlen öngól azt jelentette, hogy a magyar együttes pótselejtezőt játszhatott az 1998-as franciaországi vb-n való részvétel jogáért, ám végül a jugoszlávokkal szemben 12-1-es összesítéssel elbukott. A két ország csapata eddig 11 alkalommal találkozott egymással, ebből Magyarország nyolcat megnyert, és mindössze egyet veszített el, még 1978-ban, miközben az Aranycsapat egy 8-0-ás és egy 9-1-es „mészárlást" is előadott állítólagos északi rokonaink ellen. Utóbbit ráadásul idegenben.

Egervári Sándor tanítványai hétfőn délelőtt indultak Helsinkibe, ahol győzelem esetén akár az E csoport második pozíciójába ugorhatnak, ha a jelenleg első - és hibátlan mérleggel rendelkező - hollandok nem kapnak ki a kedden Amszterdamban vendégeskedő svédektől. Ha utóbbiak és a magyarok is nyernek, akkor mindhárom gárda kilencpontos lesz, igaz, a svédek eggyel kevesebb mérkőzést játszottak.

A szövetségi kapitány örömtelinek nevezte a csatárok, Rudolf Gergely és Szalai Ádám teljesítményét a pénteki, San Marino elleni selejtezőt követően. A két támadó összesen ötször vette be a vendégek kapuját, Szalai mesterhármast ért el, Rudolf pedig két találata mellett egy gólpasszt is adott a 8-0-s hazai sikerrel végződött találkozón.


Rudolftól ezúttal is gólt várnak vagy 15 milliónyian fotó: mlsz.hu
Rudolftól ezúttal is gólt várnak vagy 15 milliónyian fotó: mlsz.hu


"Nem szabad túlértékelnünk ezt a sikert, a finnek ellen egészen más felfogásban kell pályára lépnünk, a védelemnek jóval több feladata lesz, ezért nem koncentrálhatunk kizárólag a támadásokra" - fogalmazott ugyanakkor Egervári.
A tréner valószínűleg nem sokat változtat a pénteken gólfesztivált rendezett együttesen, de Lipták Zoltán és Lázár Pál visszatérhetnek, miután sárga lapjaik miatt kapott eltiltásukat San Marino ellen letöltötték.

 

Ami a skandináv csapatot illeti, nagy volt a riadalom a héten: az élő legenda Jari Litmanen influenzával küszködött, több edzést is kihagyott. Az Ajaxot, a Barcelonát, a Liverpoolt és a Fulhamet is megjárt 39 esztendős támadó azonban vélhetően vállalni tudja a játékot. A Lahti jelenlegi csatárának  (akinek a tiszteletére a héten szobrot avatott a helyi szakszövetség) példája remekül jellemzi mellesleg Stuart Baxter csapatát, amely előszeretettel támaszkodik veteránjaira: Sami Hyypia (Leverkusen) 37, Jonatan Johansson (Turku) 35, Shefti Kuqi (Swansea) 34, Markus Heikkinen (Rapid Wien) pedig 32 esztendős, miközben a 36 éves Joonas Kolkka (Breda) ezúttal nem tagja a keretnek. Bár van egy-két olyan fiatal ígéret is a keretben, mint Niklas Moisander (Alkmaar, 25 éves), Roman Eremenko (Dinano Kijev, 23 éves), Tim Sparv (Gröningen, 23 éves), a finn labdarúgás legnagyobb gondja, hogy az újabb generációk nem „termeltek" ki Litmanen vagy Hyypia szintű (vagy legalább őket megközelítő) tehetségeket.

A moldvai Botosani-ban ugyanakkor a tehetségeké lesz a főszerep, ahol a román labdarúgás utóbbi éveinek legfontosabb találkozójára kerül sor: az U12-es csapat Anglia hasonló korosztályos együttesét fogadja Európa-bajnoki pótselejtezőn. Bár román futballcsapat még soha nem tudott sikerrel abszolválni egyetlen pótselejtezőt sem, jelenleg reményre ad okot a kiinduló pont, pénteken az angliai Norwich-ban ugyanis a hazaiak csak 2-1-es győzelmet értek el. Bár Emil Sandoi Ganea és Costea személyében két csatárát is elveszítette sérülés miatt, két támadóval tervezi harcba küldeni együttesét: Alexe mellett Sburlea is szerepet kaphat. A hazaiak legveszélyesebb játékosai, Stuart Pearce, az ellenfél szakvezetője szerint a két szélső, Gabriel Torje és Ioan Hora, az ő játékukon sok múlhat tehát.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport:
Finnország - Magyarország 18.30

San Marino - Moldova
Hollandia - Svédország

U21-es Európa-bajnoki pótselejtezők:
Románia - Anglia 14.30 TVR1

Svédország - Svájc 1-1 (összesített eredmény 1-5)
Skócia - Izland 1-2 (2-4)
Görögország - Csehország (első találkozó után 0-3)
Fehéroroszország - Olaszország (első találkozó után 0-2)
Ukrajna - Hollandia (első találkozó után 1-3)
Horvátország - Spanyolország (első találkozó után 1-2)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: