2014-01-14 16:53:12• hírek • MTI

A magyarok 83 százaléka derűlátón kezdi az évet

A világ polgárainak háromnegyede derűlátón kezdi a 2014-es esztendőt, a magyarok 83 százaléka pedig többet vár az idei évtől, mint amennyit 2013 hozott számukra - derül ki egy felmérésből.

A magyarok 31 százaléka jónak, 69 százalék viszont rossznak minősítette a múlt évet. Főleg a 60 év felettiek, a munkanélküliek és az alacsony iskolázottságú válaszadók háromnegyede nevezte sikertelennek a maga mögött hagyott esztendőt, legkevésbé elégedetlenek a húszas-harmincas korosztály tagjai, a szellemi munkát végzők és a diplomások voltak.

A magyarok a tavalyi sikertelenség-érzés után pozitív fordulatot várnak az életükben, a megkérdezettek 83 százaléka hisz egy jobb esztendőben. Főleg a hazai fiatalok várnak sokat 2014-től, 92 százalékuk szerint idén előrelépnek.

A világ panaszkodás-rangsorának tetején a spanyolok állnak, a dél-európai ország válaszadóinak 73 százaléka úgy érezte, hogy rossz évet zártak. Az argentinok 70, a mexikóiak 67 százaléka keserű tapasztalatokkal fejezte be 2013-at. A lista boldogabb végén a svédek, az indonézek és ausztrálok állnak - derül ki az Ipsos felméréséből, amely 2013. végén készült 23 országban 18 ezer fő megkérdezésével.

Ázsiában a dél-koreaiak 66 százaléka volt elégedetlen 2013-mal, a japánok és a kínaiak 43-43 százaléka, Európában a svédek 37, a britek 43, az olaszok 60 százaléka tartotta kedvezőtlennek a vele vagy családjával történt eseményeket.

Az idei évnek reménykedve vágnak neki a világ országaiban: a lakosság többsége mindenhol úgy gondolja, hogy jobban alakulnak a dolgok, mint tavaly. Átlagosan 76 százaléknyian bizakodóak, az optimizmus rangsorának tetején az indonézek (91 százalékuk bizakodó), a franciák, a brazilok és az indiaiak állnak. A másik végponton az olaszok és a japánok találhatók, a felmérésben résztvevő olaszoknak csak az 52, míg a japánoknak csak 53 százaléka bízik a 2014-es év sikerében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: