2016-02-06 22:04:22• hírek • Szatmár.ro

A magyarcsaholyiak nyerték az idei RMDSZ Böllérversenyt

A megszokott fergeteges jókedv volt az úr a szombaton megtartott, immár hatodszor megszervezett RMDSZ-böllérversenyen. A röfik nem haltak hiába: isteni ételek készültek belőlük, mellé lélekmelegítő forralt bort és étvágyhozó pálinkát kortyolt mindenki. A zsűrinek most is nehéz dolga volt, de még nehezebb lehetett a gyomruk a rendezvény végére.

Valamiért nagyon különleges hangulatú ez a böllérverseny. Minden csapat esetében fontos az elért helyezés, a megkapott oklevél, de annál sokkal fontosabb a jókedv, az együttlét öröme, a hagyományok bemutatása és persze a kreativitás megcsillogtatása sem utolsó dolog.

A Szatmár Megyei RMDSZ idén Lázári községben, a községközpont és Kissár között, a főút melletti egyik területen tartotta a rendezvényt. A helyszínnel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, a lebetonozott területnek köszönhetően elmaradt a szokásos sárdagasztás, a disznókat egy szomszédos területen vágták le, illetve perzselték és tisztították meg. Összesen 36-an jelezték előzetesen részvételüket, végül egy csapat nem jelent meg, így 35 sertés lelte halálát a reggeli órákban. A csapatnév-választásban voltak kreatív megoldások, jelen voltak a Szatmári Vadkanok, de talán a legkreatívabb az Autonet-csapat volt, akik az autók állapotfelmérésére szervezett Pit Stop akcióból ez alkalommal Pig Stopot csináltak.

A vágást követően aztán előkerült a fogópálinka, a hidegben a forralt bor is jól esett, közben pedig nagyon ment a munka. Csattogtak a bárdok, kések szabdalták fel a friss húst. Mindegyik csapat az apáktól, nagyapáktól tanult módon dolgozta fel a sertést, így sem két ugyanolyan hurka, sem két ugyanolyan toroskáposzta nem készült szombaton.

A zsűrinek volt tehát mit kóstolgatnia, közben pedig folyamatosan érkeztek a nézelődők, drukkerek, barátok, ismerősök a csapatokhoz. Azok sem éheztek, akiknek nem vágtak disznót az ismerőseik, hiszen a rendezvényen büfé üzemelt, na meg a Weinberger húsbolt standjánál is finom falatok készültek.

Az RMDSZ által szervezett rendezvényen más politikai formációk képviselői is tiszteletüket tették, de most számukra is a felhőtlen jókedv volt a fontosabb, mint a közelgő kampány. Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke, illetve Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke minden vendéget szívesen látott, Kereskényi pedig a kolbászkészítésből is aktívan kivette a részét.

A felállított színpadon már dél körül elkezdődött a műsor, felléptek a Röpike néptáncosai, a Két Haver mulatós formáció és a szatmári mulatós testvérek, a Bertici Fivérek is megmozgatták slágereikkel a közönséget.

A Borókagyökér Egyesület több kézművese is jelen volt standdal a rendezvényen, ami újdonságnak számít a böllérversenyek történetében.

Visszatérve a versenyhez: a zsűri végül a magyarcsaholyi csapatot találta a legjobbnak, így ők vihették el a Kurtinecz Péter fafaragó által a helyszínen készített trófeát, ami gyakorlatilag a böllérversenyek vándorkupája lesz. A második helyezett Pusztadaróc csapata lett, a harmadik helyen a hadadiak végeztek.

A Szatmárnémeti RMDSZ-é lett a legfinomabb forralt borért járó oklevél, a City Rádió-MIK csapat a legjobb szilvapálinkával rukkolt elő, a Csorvási Béla vezette Szatmári Vadkanok a legízlésesebb tálalásért kaptak oklevelet. A Pig Stop csapat büszkélkedhetett a legjobb böllérrel, a szatmárhegyiek készítették a legjobb véreshurkát, a sárközújlakiak a legjobb hagymás vért. A nagykárolyiaké lett a legszebb tokaszalonna, a Mezőteremieké a legszebb sonka, a börvelyieké a legjobb agyasleves. Érszakácsi böllérei készítették a legszebb kolbászt, a vetésiek pedig a legfinomabb sültmalacot, a gencsiek a legszebb orjával álltak a zsűri elé. A legvidámabb csapat a pusztadaróci lett, a legvicceseb a kolcsi, a legvendégszeretőbb pedig az egri csapat. A Borókagyökér Egyesület tagjai készítették el a legfinomabb csülökpörköltet, a mikolaiak a legjobb gulyáslevest. A Vadászok társasága büszkélkedhet a legjobb körtepálinkával, a lázáriak terítették meg a legszebben az asztalt, a szárazberki Hármashatár Egyesület mutatta be a legszebb szalonnát.

A Dunakilitiből érkező Varga Vadászház csapata készítette el a legkülönlegesebb ételt, a részeges tokányt, a Conti Impex csapata pedig a legfinomabb kocsonyáért kapott oklevelet. Az erdődieké volt a legszebb svábgallér, a magyargéresieké a legfinomabb orjaleves. A tasnádiaké lett a legkülönlegesebb májashurka, a túrterebesieké a legjobb toroskáposzta. A dobrai volt a legtisztább csapat, a szatmárpálfalvaiak pedig a legszebb perzseléssel büszkélkedhetnek - és náluk dolgozott a legfiatalabb, mindössze 7 éves szakácsnő is. A batizi, a halmi és a Szatmár Megyei RMDSZ csapata számára viszont a helyezésnél fontosabb volt a jó hangulat. Annak ellenére, hogy finomságok készültek a sátraiknál, nem járultak ezekkel a zsűri elé, ezért ők részvételi oklevelet kaptak.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: