2016-12-05 08:34:32• hírek • MTI

A magyar választók üdvözlik az összefogást

A romániai magyar választók többsége üdvözli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogását a december 11-i parlamenti választásokon - hangoztatták az M1 aktuális csatorna Szemtől Szembe című műsorában vasárnap nyilatkozó politológusok.

Kántor Zoltán, a kutatóintézet igazgatója elmondta, a két párt közös listaállítását bár a többség üdvözli, azért vannak olyanok, akik elégedetlenek az adott összefogás jellegével. Hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy egy másfél milliós közösségről van szó, amelyben különböző politikai nézetek vannak. A kulcskérdés az, hogy januártól milyen módon folytatódik - a parlamenti felhatalmazás alapján - a közösségépítés.

Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet politológusa szerint az egységnek és az összefogásnak a gondolata még mindig népszerű Erdélyben. "Azt mutatják a közvélemény-kutatások, hogy az erdélyi magyarok igenis igénylik ezt a fajta összefogást" - mondta. Kérdésre elmondta azt is, a globális trendnek megfelelően a helyi fiatalok inaktívabbak a választási hajlandóság tekintetében, mint az idősek. 

Kövér László szerint a december 11-én tartandó romániai választás után a román-magyar államközi viszonyban is pozitív változás állhat be. Az Országgyűlés elnöke az RMDSZ kolozsvári székházában Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről még november végén.

Kövér László kijelentette: az államközi kapcsolatok előmozdításában számít azokra a magyarokra, akik a decemberi választások nyomán mandátumot szereznek a bukaresti parlamentben. Úgy vélte: a személyes szerepvállalása a romániai választási kampányban azt a támogatást fejezi ki, amelyet a Fidesz és a KDNP ad az RMDSZ és az MPP közös listaállításában megvalósult magyar összefogáshoz.

A házelnök szerint a mostani romániai választások sorsdöntő fontosságúak az erdélyi magyarság számára. "Ahhoz, hogy a jogaikat érvényesíthessék, megvédhessék azoktól a kísérletektől, amelyek ezek korlátozására irányulnak, vagy, adja Isten, a jogaikat bővíthessék a román partnerekkel együttműködve, az szükséges, hogy a bukaresti parlamentben minél nagyobb létszámú frakcióval rendelkezzen a magyar közösség" - fogalmazott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírus statisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: