2015-08-19 17:05:37• hírek • Kocsis Zoltán

A magyar sportközvetítésekért is lobbizik az RMDSZ

Szerdán munkalátogatásra Szatmárnémetibe érkezett Wetzel Tamás, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szomszédpolitikáért felelős miniszteri biztosa.

A két szakpolitikus a nap folyamán meglátogatta a Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Hám János óvoda épületét és megbeszélést folytatott a helyi magyarság képviseletének vezetőivel és több polgármesterrel. Mindezek konklúzióiról sajtótájékoztatón számoltak be.

Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár méltatta a Partiumi Magyar Napokat és azok szervezőit, az eseményt úttörőnek nevezve Erdélyben. „Fontosak az ilyen események, mert ezek összehozzák a helyi magyarságot", fogalmazott. Nem véletlen, hogy a magyar kormány 10 millió forinttal támogatta az idei rendezvényt, tette hozzá.

Budapestnek azonban nem csak a kulturális, de az épített örökség is fontos, ezért nemrég létrehozta a Rómer Flóris alapot, amelyen keresztül évente 200 millió forintot fordít majd határon túli épületek rehabilitálására. Wetzel kiemelte a történelmi Szatmár vármegye határ által kettészakított területei közötti szoros egyttműködést, amelyet követendőnek nevezett.

Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szomszédpolitikáért felelős miniszteri biztosa a párbeszéd fontosságát emelte ki a szomszédos országok, a szomszédos közösségek között, valamint a közösségen belül is. A kisebbségi vegyes bizottságok magyar társelnöke örömének adott hangot, hogy a szatmári RMDSZ-en keresztül immár közel 23.000-en jutottak magyar állampolgársághoz.

A sajtótájékoztatót megelőző megbeszélés kapcsán Pataki Csaba szenátor, a megyei RMDSZ elnöke megjegyezte: közös ügyeket beszéltek meg. A politikus kiemelte a két fél közötti bizalmi viszony fontosságát és üdvözölte, hogy a magyar kormány egyre nyitottabb a helyi magyarság képviseletének helyi vezetőivel való egyeztetésre. Amire a román kormány továbbra sem hajlandó, tette hozzá. Pataki elmondta, a megbeszélés egyik fontos pontja volt a magyar sportközvetítések ismételt eltűnése az Erdélyben fogható tévécsatornákról.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő köszönetet mondott a magyar kormánynak a PMN anyagi támogatásáért. Elmondta, egyre inkább érzékelhető, hogy Budapest tényleg komolyan veszi a határonj túli magyarság támogatását. Hozzátette, ez a normalitás, és nem az, amit korábban lehetett tapasztalni. A korábbi megbeszélések kapcsán Kereskényi kiemelte, számítanak a magyar kormány támogatására a Kölcsey Ferenc Gimnázium épületének rehabilitálása kapcsán is, hisz ez „első számú prioritás kell legyen a szatmári magyarság számára".

Fontos üzenetnek nevezte a két szakpolitikus szatmári látogatását Erdei D. István parlamenti képviselő is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: