2013-11-22 10:49:13• hírek • MTI

A magyar politikusok elítélik a becsületbíróság döntését

Az érdemrend becsületbírósága szerdán méltatlannak találta Tőkés Lászlót a kitüntetésre, ám a kitüntetés visszavonásáról csak Traian Basescu elnök rendelkezhet. Basescu egy szerda esti televíziós interjúban közölte, óvatosan akarja kezelni az ügyet, mert nem szeretne olyan rendeletet kiadni, amelynek hatályát a bíróság később felfüggesztheti.

A magyarországi kormánypárt és az ellenzék európai parlamenti (EP) delegációja is elítélte, román politikusok viszont helyeselték csütörtökön a Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának előző napi határozatát, amellyel méltatlannak minősítette Tőkés László romániai magyar EP-képviselőt a kitüntetésre és annak visszavonását kérte a román államfőtől.

A Fidesz EP-küldöttsége szerint politikai kirakatper folyik Tőkés ellen, amelynek célja a volt királyhágómelléki református püspök ellehetetlenítése és az erdélyi magyarság jogaiért küzdők megfélemlítése. "Felfoghatatlan, hogy a romániai forradalom hősét, a szabadságjogok érvényesítésének rendíthetetlen képviselőjét meg akarják fosztani állami kitüntetésétől" - áll a fideszes EP-delegáció kommünikéjében. A magyar néppárti képviselők szerint a szerdai határozat egyben súlyos támadás a véleménynyilvánítás és a szólás szabadsága ellen.

Az MSZP EP-delegációja részéről Tabajdi Csaba méltánytalannak, elfogadhatatlannak és kisebbségellenes lépésnek nevezte a szerdai döntést, amely szerinte az egész romániai magyarságot érinti. "Nem feledhetjük, hogy Tőkés László az 1989-es romániai forradalomban nem csak a magyar közösség, de Románia egésze érdekében szerzett elvitathatatlan érdemeket (...) Ha a jelenlegi román kormánykoalíció ilyen kisebbségellenes politikát folytat, az jelentős feszültségek forrása lesz Románián belül a többségi román társadalom és a magyar közösség viszonyában is" - mondta Tabajdi.
A Jobbik parlamenti frakciója szintén közleményben ítélte el a határozatot.

Erdélyi magyar szervezetek csütörtökön közölték: bíznak benne, hogy az államfő nem vonja vissza Tőkés László kitüntetését.
A Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) állásfoglalásában azt írta, hogy a szerdai lépés az egész közép-kelet-európai rendszerváltozás folyamatának és értékeinek az arculcsapása. "A döntés nyílt és durva támadás az emberi és demokratikus jogok egyik legalapvetőbbike, a vélemény- és szólásszabadság ellen, ugyanakkor szűk látókörű és rosszindulatú akció Tőkés László, rajta keresztül pedig a teljes erdélyi magyar közösség ellen" - írta az EMNT.

Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára a Transindex portál megkeresésére elmondta, hogy az RMDSZ Tőkés Lászlónak ad igazat. "Azért nem lehet büntetni senkit, mert van egy álláspontja egy kérdésben. (...) Tőkés László 1989-ben játszott szerepével bekerült a történelemkönyvekbe, és ezért kapta az érdemrendet" - jelentette ki a főtitkár.
Ugyanakkor romániai kormánypárti politikusuk közül többen elégedetten nyugtázták a becsületbíróság határozatát.

Corina Cretu, a kormányzó Szociálliberális Szövetség EP-képviselője, az európai Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjának alelnöke - aki a Románia Csillaga érdemrend birtokosai közül elsőként kért vizsgálatot Tőkés László ellen - úgy vélekedett: az érdemrend becsületbíróságának határozata előrelátható és természetes végkifejlete volt Tőkés "románellenes" kijelentéseinek, amelyek szerinte a romániai magyarság érdekeit is sértik.

Mihaita Calimente, a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője, a Külügyi Hírszerző Szolgálat tevékenységét felügyelő bizottság elnöke elégedetten nyugtázta a becsületbíróság határozatát, mert nagyon zavarták Tőkés László "radikálisan románellenes" állásfoglalásai és szerinte az EP-képviselő "gúnyt űzött Romániából".

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amelynek visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután az EP-képviselő júliusban, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: