2013-05-10 15:49:24• hírek • mti

A magyar nyelvhasználat ellen ítélt a Kolozs megyei táblabíróság

Megsemmisítette a Kolozs megyei táblabíróság a romániai diszkriminációellenes hatóság határozatát, amelyben az a magyar feliratok hiányáért marasztalta el a tordaszentlászlói (Savadisla) rendőrséget.

A magyar többségű község rendőrsége ellen a hollandiai székhelyű Európai Magyar Emberjogi Alapítvány tett panaszt 2010-ben a magyar közösség nyelvi jogainak megsértése miatt. A szakhatóság diszkriminációnak minősítette azt, hogy a községi rendőrség a közérdekű információkat kizárólag román nyelven tüntette fel hirdetményein, és az épületen is csak románul szerepel a "rendőrség" felirat.

A CNCD 2011-es határozata figyelmeztetésben részesítette a tordaszentlászlói rendőrséget, és felszólította a kétnyelvű feliratok pótlására. A Kolozs megyei rendőrség közigazgatási bíróságon támadta meg az elmarasztaló határozatot: ebben az ügyben született első fokon ítélet, amelynek indoklását még nem tették közzé - magyarázta a CNCD elnöke.

Az esetről a helyi sajtó és az országos Adevarul című országos lap is beszámolt, azt állítva, hogy a CNCD határozata a rendőrautók magyar nyelvű feliratozását is elrendelte. Asztalos Csaba ezt cáfolta.

"A panaszban valóban benne volt a rendőrautók feliratozása, de erre a határozatban nem tértünk ki, mert nincs rá törvényes előírás" - mondta a CNCD elnöke. Asztalos Csaba közölte, a bírósági indoklás ismeretében dönt majd a diszkriminációellenes hatóság arról, hogy fellebbez-e a határozatát megsemmisítő ítélet ellen.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: