2015-05-15 16:28:08• hírek • Szatmár.ro

A magyar nyelv akkor a legszebb, ha beszélik

A filharmónia előadótermében tartották A Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat megnyitóját.

A Magyar Nyelv Napjai keretében magyartanároknak szakmai konferenciát, diákok számára pedig a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő döntőjét szervezik meg idén Szatmárnémetiben. A konferencia és a vetélkedő összekapcsolódik, ezeket pedig minden évben más városban rendezik meg - a szatmári megyeközpontban 2003-ban tartottak ilyet utoljára.

A rendezvény megnyitóját pénteken 15 órai kezdettel tartották. A résztvevőket - tanárokat és diákokat - Gál Gyöngyi kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő köszöntötte. "Nagy Gáspár kortárs költő szerint aki Európa közepén a magyar nyelvet kapta örökül anyjától, az látszólag a legtárstalanabb, legkülönlegesebb nyelvre mondhatja immár több mint ezer esztendeje, hogy ez az anyanyelve. S azt is, hogy kiállta a viharokat. Mert a történelem minden gyilkos igyekezete ellenére fönnmaradt, sőt megtartotta a nemzetet is" - mondta a tanfelügyelő.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő köszöntőjében elmondta: büszke arra, hogy egy olyan területet képviselhet, ahol olyan nagyok születtek, mint Kölcsey Ferenc, Ady Endre, Páskándi Géza vagy Szilágyi Domokos. "Nem elég a magyar nyelv nagyjairól tudni, hanem az emléküket gondozni is kell. Örömmel tudok róla beszámolni, hogy Ady Endre szülőháza magyar-román határon átívelő együttműködés során nemrég megújult és hamarosan rendeződik Kölcsey szülőházának a helyzete is" - mondta. Kereskényi felelevenítette az időket, amikor a magyar nyelv üldözött volt Romániában, és azt kérte a diákoktól, hogy ma, 2015-ben, amikor már lehet magyarul beszélni, beszéljenek magyarul. Mert a magyar nyelv akkor a legszebb, ha beszélik.

Dr. Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke is felszólalt, visszaemlékezve 2003-ra, amikor Dr. Bura László kapott díjat Szatmárnémetiben a szervezettől. Az elnök is megemlékezett a szatmári költőkről, kiemelve Páskándi Gézát - akinek emlékére épp a napokban tartanak rendezvénysorozatot - és Kovács András Ferencet, akit a nagy elődökhöz méltónak nevezett.

A rendezvény keretében adták át a Sütő András Nyelvőrzési Díjat is, amelyet idén az Igen, tessék mozgalom képviseletében Szabó Györke Zsombor tájékoztatási felelős vett át. Erdély Judit, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének alelnöke olvasta fel a Dr. Péntek János által írt laudációt, amit a cikkhez csatolt videóban lehet meghallgatni.

A beszédeket követően a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Református Gimnázium és a Hám János Rólai Katolikus Teológiai Líceum diákjai szavalatokkal és énekkel léptek színpadra.

Május 16-án, szombaton a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő keretében az V.-VIII. és a IX.-XII. osztályosok a Református Gimnáziumban, a IV. osztályosok pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban vetélkednek majd. A nyertesek pontszáma a vetélkedőn elért és az előzetesen elkészített pályamunkákra kapott pontokból áll majd össze. Az ünnepélyes díjkiosztásra vasárnap 12 órától kerül sor a filharmóniában.

tájékoztatási felelőse
tájékoztatási felelőse

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: