2013-03-27 11:56:35• hírek • Szatmár.ro

A magyar közmédia ünnepi műsorajánlója

A húsvét vallási és családi ünnep is egyben. A közmédia tartalmas programokkal járul hozzá emelkedett hangulatához, s a felhőtlen kikapcsolódáshoz.

Pénteken egy visszafogott, a népi kultúrát előtérbe helyező Maradj talpon! vetélkedőt mutat be az M1.  A játékosok közül a nézők többeket a Fölszállott a pávából ismerhetnek; díszes népviseletben vonulnak fel a néptáncosok, népdalénekesek, vásári mesemondó, sőt még Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató, a Fölszállott a páva egyik zsűritagja is beszáll a versengésbe. Ezúttal a nagypéntekre való tekintettel hiányzik a tánc és az ének, de a műsor így is figyelemreméltó (M1 19.30).

Szombaton a jeles nap szelleméhez illő Ben Hur című filmre hívjuk fel a figyelmet. A mozi az amerikai Lew Wallace 1880-ban megjelent könyve alapján készült. A kötetet minden idők egyik legnagyobb hatású keresztény regényének tartják; számos rendezőt ihletett meg. A 2010-ben készült kétrészes angol-kanadai tévéfilm az eredeti műnek a mai, digitális látványtechnika eszközeivel és a szereplők karakterábrázolásával kíván új tartalmat adni (Duna: szombat 13.30, vasárnap 14.15)

A Gasztroangyal ünnepekkor sem nyugszik babérjain, így koraeste az ízek világába látogatunk. Marcsi ezúttal Pécs gasztronómiai különlegességeit fedezi fel. Az ínycsiklandozó ételek, jó borok, szörpök, húsok, sajtok és igazi húsvéti hangulat mellé a szellemi csemegét a Vivat Bacchus Énekegyüttes nyújtja. A vidám nóták között egy ófrancia bordal és Bárdos Lajos népszerű kórusműve, a Dana-Dana is felcsendül (M1 18.35).

Az operabarátoknak a Bartók Rádió egy különleges csemegével kedveskedik: Muszorgszkij legnépszerűbb operáját, a Borisz Godunovot a madridi Teatro Real előadásában élvezhetik a hallgatók. A parádés szereposztásban egy magyarral, Szemerédy Károllyal is találkozhatunk. A tehetséges bariton második hazájában lép fel, hiszen a Madridi Énekakadémián fejezte be tanulmányait (20.00).

Charles Dickens a 19. század angol irodalmának meghatározó egyénisége. Az ifjúsági irodalom egyik legsikeresebb alkotójaként tartják számon, annak ellenére, hogy műveit nem az ifjabb korosztálynak szánta. Legolvasottabb műve, a Twist Olivér ezen filmadaptációját Roman Polanski rendezte 2005-ben (M1 23.00).

Twist Olivér - Roman Polanski rendezésében

Húsvét vasárnapján az M2 ünnepi válogatásával ajándékozza meg a gyermekeket: a Magyar népmesék közül a Kicsi diót ajánljuk. A sorozatban Jankovics Marcell avatott kézzel nyúlt a magyar népmesekincs ismert és kevésbé ismert történeteihez. Stílusában a népművészet motívumait használja fel, egyéni, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára élvezetet nyújtó képi világot teremtve (M2 11.55).

Az M1-re kapcsolók a Vatikánból láthatnak katolikus szentmisét (M1 12.00). Ezt követően a közmédia délben Ferenc pápa Urbi et Orbi, a „városnak és a világnak" szóló üzenetét, jókívánságát és áldását közvetíti (M1, Duna, Duna World).

Hétfőn délelőtt a Kossuth Rádióval Palócföld szívébe, a világörökség részébe látogatunk: Húsvét Hollókőn címmel félórás élő adásban számol be a háromnapos helyi Húsvéti Fesztivál gazdag programjáról. A hallgató részese lehet a páratlan vásári forgatagnak, új locsolóversikéket tanulhat meg, s hallhatja a vízsugár elől menekülő lányok visítását is (10.06).

A locsolkodás megpróbáltatásai és az ünnepi ebéd után a Húsvéti parádé című amerikai film nyújthat felüdülést. A pygmalioni történetben a híres táncos egy csetlő-botló táncosnőből farag sztárt, akinek egyben a szívét is megsebzi.  A gondtalan szórakozásra Judy Garland és Fred Astaire neve a garancia (Duna 16.00).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: