2015-04-11 22:29:31• hírek • Szatmár.ro

A magyar költészetet ünnepelték - úgy, ahogy még soha Szatmárnémetiben

Egy igen rendhagyó versünnepet szervezett szombaton a Harag György Társulat. Az ifjú színészek fejéből kipattant ötletből egy remek, bensőséges hangulatú rendezvény lett. Fiatalok és idősek olvasták, szavalták kedvenc költőik alkotásait, szatmári költőkkel volt alkalom eszmét cserélni és kedvenc ételeiket is megkóstolhatták a résztvevők.

Ma, rohanó világunkban vannak még olyanok, akik verset olvasnak - na, nem kötelező tananyagként, hanem szórakozásból? Vannak! Sőt, sokan! Ezt bizonyította be a Harag György Színtársulat költészetnapi rendezvénye, amelyen természetesen minden a magyar költészetről és versekről szólt, néha kicsit rendhagyó, de izgalmas megközelítésban.

14 órakor vette kezdetét a program és akkortól egészen a 22 órától kezdődő zárókoncertig nagy volt az érdeklődés a versünnep iránt. Gyerekek, fiatalok és idősek egyaránt érkeztek a rendezvénynek otthont adó kávézóba és pubba, sorban jelentkeztek azok, akik elszavalták vagy felolvasták kedvenc költőjük egy-két versét.

Olyan is volt, aki megzenésítve vagy kicsit átírva adott elő költeményeket. Az egyórás blokkokban színészek is a hangulatosan megvilágított asztal mellé ültek és szavaltak. A román nyelvű színtársulat tagjai is tiszteletüket tették az ünnepen, ők magyar versek román fordításaival képtek a ráésztvevők elé. De szóltak magyar versek angolul és spanyolul is, az egyik bejátszásban például Antonio Banderas szavalta anyanyelvén az egyik magyar költő versét.

Szatmárnémeti és Szatmár megyei kötődésű költők verseit is hallhattuk, néhányukkal pedig kapcsolatba is lehetett lépni a világhálón keresztül, mások személyesen voltak jelen a rendezvényen és beszéltek költői hitvallásukról, az alkotásról a résztvevőkkel. Volt könyvbemutató is: Dr. Végh Balázs Béla egyetemi docens a 101 vers Szatmárró című kötetet ismertette meg a közönséggel.

A versünnepet színesebbé tette, hogy lehetőség volt megkóstolni szatmári költők kedvenc ételeit: töltött káposztát, aranygaluskát, szilvás gombócot és más finom falatokat. Az esemény a 22 órától kezdődő Alterego-koncerttel zárult.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: