2018-07-12 09:21:19• hírek • Bede Emőke

A magas vérnyomás nem halálos ítélet

A magasvérnyomás-betegség, kevésbé ismert nevén hipertónia napjainkban már népbetegségnek számít, az igazán ijesztő azonban az, hogy egyre gyakrabban diagnosztizálják a fiatalabb korosztályba tartozó személyeknél is. Épp ezért létfontosságú a megelőzés és a kellő odafigyelés.

De miként is alakul ki valakinél a magas vérnyomás? Erre a kérdésre Horge Monica, a Korall Klinika belgyógyásza adja meg a választ. Mint a doktornő elmondta, beszélhetünk elsődleges és másodlagos hipertóniáról, utóbbiról annyit kell tudnunk, hogy más betegségek kísérő tüneteként jelenik meg. Az elsődlegest azonban több tényező együttesen alakítja, ezek közül pedig kiemelkedik a genetikai hajlam és az egészségtelen életmód. Mondanunk sem kell, hogy a páciensek legtöbbjénél ezt tárják fel a vizsgálatok.
 

A doktornő szerint egy magas vérnyomással kapcsolatos kivizsgálás során több rizikófaktort is szem előtt kell tartani: az örökletes tényezőkön kívül rendkívül sokat számít a stresszes, mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és az ebből adódó elhízás, a sóban gazdag ételek fogyasztása, a dohányzás, illetve a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás is.
 

„Sok páciensnél hosszabb időn át nem ismerik fel a hipertóniát, ugyanis a magas vérnyomás sokáig képes tünetmentes maradni. Árulkodó jelként kell azonban tekinteni a szédülésre, a fejfájásra, az orrvérzésre és a fáradékonyságra is. Ezeket a tüneteket sajnos egyre több fiatal is megtapasztalja, manapság nem ritka, hogy a harmincas éveik elején járó személyek keresik fel a klinikát. Persze ebben jelentős szerepe van az örökletes tényezőknek is, azonban kétségtelen, hogy a legnagyobb hatása az egészségtelen életmódnak van” –osztotta meg a Szatmár.ro-val Horge doktornő, aki szerint a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetünk a prevencióra.
 

A szakember szerint elsősorban a rizikófaktorok kiküszöbölésére kell törekedni, azaz mindennapjainkban lehetőleg kerüljük az egészségtelen ételeket, a stresszt, tegyük le a cigarettát és igyekezzünk napi szinten mozogni is. Emellett egy bizonyos életkor felett érdemes évente orvosi kontrollra menni, melynek során a kivizsgálás sok mindenre fényt deríthet.
 

Azonban mihez kezdjen az a személy, akinél már az orvos is diagnosztizálta a magasvérnyomás-betegséget? Horge Monica szerint az első és legfontosabb, hogy megértsük, a hipertónia nem halálos ítélet, hiszen gyógyszeres kezeléssel a páciensek teljes értékű és hosszú életet élhetnek. A kezelés sikeressége azonban nem csak az orvoson áll, mi több, az ügy oroszlánrésze a betegre hárul. „Fontos tudatosítani, hogy ez voltaképp egy csapatmunka. Hiába írjuk mi – orvosok – fel a gyógyszert, ha a páciens nem tartja be az egyénre szabott ajánlatunkat. Sokak nem az előírásoknak megfelelően szedik a gyógyszert, vagy teljesen el is felejtik bevenni azt. Így azonban nem lehet hosszú távú sikereket elérni. És akkor sem, ha a beteg elutasítóan áll az életmódváltáshoz” –hangsúlyozza a Korall Klinika belgyógyásza, akinek szavait érdemes komolyan fontolóra venni. A kezeletlen betegség ugyanis komoly következményekkel járhat: a tartósan fennálló vérnyomás gyengítheti az érfalakat, az ezáltal leginkább veszélyeztetett szervek az agy, a szív, a vese és a szem. Hipertónia következményeként tartjuk számon többek között az agyvérzést, a szívinfarktust, a látásromlást, esetlegesen vakságot, illetve a veseműködés gyors romlását is.
 

Ha szeretnéd elkerülni a magasvérnyomás-betegség következményeit, érdemes tehát nagy figyelmet fordítani a prevencióra, melynek fontos része a rendszeres kivizsgálás is. A Korall Klinika belgyógyásza, Horge Monica ajtaja folyamatosan nyitva áll a páciensek előtt. Érdemes tudni, hogy a doktornő rendelkezik érvényes szerződéssel az Egészségbiztosítási Pénztárral, így a háziorvos által kiállított küldőpapír fejében a kivizsgálás ingyenes. Időpontot kérni a már jól ismert módon, telefonon és személyesen, a Korall Klinika recepcióján is lehet.


Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: