2013-01-11 15:43:13• hírek • Póti Orsolya

A magas színvonal megtartása a filharmónia célja

Az új évi koncert szólistája Lucia Bulucz, kolozsvári szopránénekesnő volt
Az új évi koncert szólistája Lucia Bulucz, kolozsvári szopránénekesnő volt

Több szempontból is nehéz évet zárt a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia, de a szakmai támogatásoknak és a következetes irányításnak köszönhetően számos nívós koncertet látogathattak a zenekedvelők az elmúlt évben. Az intézmény célja továbbra is a rendezvények magas színvonalának megtartása - tudtuk meg dr. Fátyol Rudolf hegedűművésztől, a filharmónia vezetőjétől.

Dupla koncerttel kezdte a 2013-as évet a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia zenekara Shinya Ozaki japán karmester irányításával. Az első újévi koncertre január 10-én, csütörtök este, a másodikra pedig péntek este került sor Lucia Bulucz kolozsvári szopránénekesnő közreműködésével, akinek előadásában közismert áriák csendültek fel.

„A legutóbbi koncertjeink - a karácsonyi, az újévi és a kamarazenekar koncertje - rendkívüli sikernek örvendtek, hiszen minden egyes alkalommal telt ház előtt játszottak zenekarunk tagjai és meghívottjaink. Célunk továbbra is rendezvényeink magas színvonalának megtartása és, hogy a zenekedvelő közönség számára élményt adó esteket nyújtsunk" - mondta el Fátyol Rudolf a Szatmár.ro-nak.

Az intézmény vezetője röviden nyilatkozott a 2012-es évről, ugyanis ez nem tartozott a zenekar legboldogabb évei közé. Minden negatív hatás ellenére a német partnerek, elsősorban Franz Lamprecht karmester és a japán kapcsolat jóvoltából sikerült a legjobbat kihozni a csapatból, amely több németországi turnén is bemutatkozott az elmúlt év folyamán. Nyáron a németországi fellépés mellett az salzburgi dómba is koncertezett a szatmári zenekar, a téli ünnepeket pedig szintén Németországban töltötték.

„December 26-án a düsseldorfi Tonhalleba léptünk fel egy ünnepi koncerttel, december 28-án pedig Wuppertal városka meghívottjai voltunk. December 30-án Weselben, 31-én pedig Hildenben adtunk szilveszteri konceret, január 1-jén ismét Düsseldorfban volt a csapat, ahol két új évi koncerttel köszöntöttük a szép számú közönséget" - magyarázta Fátyol.

Ugyan az éves költségvetésről még nem tájékoztatták az intézményt, de már megvan a 2013-ra szóló programtervezet, melyből remélhetőleg sikerül mindent megvalósítani.

Mint megtudtuk, neves hazai és külföldi előadók lesznek a filharmónia meghívottjai az évad második felében is. Például februárban a budapesti Saxophone Quartet szórakoztatja a közönséget, majd Corneliu Dumbraveanu karmester 80.-ik születésnapjának alkalmából kerül sor koncertre. A szatmári filharmónia továbbá olyan tehetséges fiataloknak szeretne teret biztosítani a bemutatkozásra, akik jelenleg külföldön fejlesztik tehetségüket. Az évad ilyen fellépői lesznek Alexandra Prodaniuc zongoraművésznő, Ionascu Francesco és Kusnyer Róbert hegedűművészek.

Dr. Fátyol személyes terveiről és az általa vezetett Consonantia kamarazenekar sikereiről is beszámolt a Szatmár.ro-nak. Megtudtuk, hogy a hegedűművész egyedi eseményre, Mozart összes hegedűversenyének bemutatására készül a kamrazenekar közreműködésével. Az öt hegedűversenyt a XXXVI. Szatmári Zenei Napok keretében, két koncerten adják majd elő.

Egyébként a Camerata Consonantia tavaly ünnepelte fennállásának 10.-ik évfordulóját, amelyet egy rendkívüli fellépéssel tett felejthetetlenné. A kilenc tagból álló zenekar idén meghívást kapott Bécsbe, de fellép majd a szatmárnémeti Városnapokon, a megyeközponton kívül kisvárosokban és a tervek szerint idén a magyarországi közönség előtt is bemutatkozik.

Fátyol mellett a Consonantia tagjai Pocsveiler Stefan, Budean Marius, Budean-Mihály Judit, Muszka János, Raceu Luminita, Kovács P. Emőke, Mija Alina, Moldovan Andrei és Varga Crina. A felsoroltakon kívül az egyes koncertek alkalmával vendégművészekkel is kiegészül a zenekar - tudtuk meg a hegedűművésztől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: