2011-08-23 13:23:06• hírek • Szatmár.ro

A líbiai események visszhangja a román sajtóban

Bár véget ért a Moammer Kadhafi líbiai vezető nevével azonosított korszak, a diktátor nem adja meg magát, továbbra is kiszámíthatatlan - írta kedden a román sajtó a líbiai fejleményeket taglalva.

A Jurnalul National annyit állapított meg híradásának címében és alcímében, hogy "Tripolit meghódították, a diktátor bunkerben rejtőzik", "a Nyugat szerint küszöbön áll a rendszerváltás". A lap megállapította továbbá: Kadhafi inkább meghal, de nem adja meg magát. Az Evenimentul Zilei és az Adevarul egyaránt azt írta, hogy a Kadhafi-korszak végleg lezárult.

Az Adevarul kommentárjában párhuzamot vont Nicolae Ceausescu 1989-ban történt elűzése és a mostani líbiai események között. Szerinte a líbiai diktátor ugyanúgy menekül a népharag elől, ahogyan tette ezt annak idején Ceausescu. Azt is "ismerős filmnek" nevezi a kommentátor, hogy mindkét diktátor gyermekeit látványos körülmények között fogták el.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet egy különbségre is 1989 Romániája és 2011 Líbiája között. Mint írta, az észak-afrikai országban ma szerepel a színen egy olyan Kadhafi-ellenes karizmatikus személy, mint Musztafa Abdel-Dzsalíl, aki figyelmeztette a felkelőket: távozik az Átmeneti Nemzeti Tanács éléről, ha a felkelők bosszúhadjáratot indítanak. A kommentátor szerint ugyanakkor a Ceausescu-ellenes mozgalom vezetője utóbb maga bujtogatott bosszúhadjáratra, s ebben a megállapításában Ion Iliescura utalt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: