2020-05-30 07:51:42• hírek • MTI

A liberálisok és szociáldemokraták támogatottsága is csökkent májusban

Májusban folytatódott Romániában a kisebb bal- és jobbközép pártok erősödése, miközben a két nagy párt, a liberálisok és szociáldemokraták támogatottsága tovább csökkent - derült ki egy pénteken közzétett felmérésből.

Az Europa FM rádió megrendelésére az IMAS közvélemény-kutató által készített felmérés szerint első helyen továbbra is a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll, amely a választók 32,6 százalékának a támogatottságát élvezi. Áprilishoz képest csak 0,4 százalékkal csökkent támogatottságuk, de januárhoz képest már 15 százalékot vesztettek, hiszen akkor a megkérdezetteknek még 47,4 százaléka mondta, hogy a PNL-re szavazna. Második helyen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) áll 23 százalékkal, az ő támogatottságuk az előző hónaphoz képest csaknem 2 százalékkal csökkent.


Harmadik a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a szavazatok 11,6 százalékával, ők az előző hónaphoz mérten egy százalékkal növelték támogatottságukat. Az ő partnerükre, a Dacian Ciolos vezette PLUS-ra 5,1 százalék szavazna. A két párt közösen szeretne indulni a választásokon szövetség formájában, de az összeolvadásuk sem kizárt.


A legnagyobb növekedést a Victor Ponta vezette balközép Pro Románia érte el, amelyre a megkérdezettek 11,2 százaléka szavazna az előző havi 8,2 százalékhoz képest.


A parlamentbe bejutna még a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelyet 5,5 százalékon mértek. A Calin Popescu Tariceanu vezette liberális ALDE és Traian Basescu volt államfő által védnökölt Népi Mozgalom Párt (PMP) nem éri el az 5 százalékos parlamenti küszöböt, előbbi támogatottsága 4,2 százalék, utóbbié 3,7 százalék.


Az idén önkormányzati és parlamenti választást is kellene tartani Romániában, de egyelőre egyiknek az időpontja sincs kijelölve, a kormány szeptember végén vagy október elején tartaná az önkormányzati választást, és december elején a parlamentit.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: