2020-02-06 14:15:09• hírek • MTI

A liberálisok előrehozott választásokat, a szociáldemokraták független kormányfőt javasolnak

A Romániában eddig kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) viszont egy független miniszterelnök megválasztását javasolta csütörtökön az elnöki hivatalban folytatott kormányalakítási tárgyalásokon.

A Ludovic Orban vezette PNL-kormányt szerdán megbuktató PSD és a szintén baloldali Pro Romania párt azt állítja: rendelkeznek a jelenleg független Remus Pricopie volt oktatási miniszter által alakítandó kormány beiktatásához szükséges parlamenti többséggel. Szerdán 261 képviselő és szenátor szavazta meg, hogy a parlament vonja meg a bizalmat Ludovic Orban kormányától. Köztük - a két baloldali párton kívül - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 30 törvényhozója is a kormány bukására voksolt, mert csak így lehetett megakadályozni a magyarság számára előnytelen kétfordulós polgármester-választás bevezetését. Az RMDSZ azonban több ízben jelezte: nem támogatja a PSD visszatérését a hatalomba.


Romániában egy kormány beiktatásához, vagy leváltásához a törvényhozók többségének - legalább 233 képviselőnek és szenátornak - a támogatására van szükség. A PNL - Klaus Iohannis államfőhöz hasonlóan - előrehozott választásokat akar, és azt javasolta, hogy az elnök a frissen leváltott Orbant bízza meg ismét kormányalakítással.


Az immár korlátozott hatáskörű ügyvivői kormányt vezető pártelnök az elnöki hivatalban akkreditált újságíróknak elmondta: ha megkapja a kormányalakítási felkérést, akkor a PNL össze fog állítani egy kormánynévsort, nem kizárt, hogy ugyanazokkal a miniszterekkel, akiket éppen leváltott a parlament, de nem fogja megszavazni saját kormánya beiktatását. Ezzel a parlament feloszlatása alkotmányos feltételeinek teljesülését próbálják elősegíteni. A PNL másfelől arra az esetre akarja így bebiztosítani magát, ha a baloldali parlamenti többség nem lesz hajlandó saját mandátuma lerövidítésére voksolni, és inkább bizalmat szavaz a jobboldali elnök miniszterelnök-jelöltjének.


Romániában akkor lehet feloszlatni a parlamentet és előrehozott választásokat kiírni, ha a kormány bukását követően a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza az államfő miniszterelnök-jelöltjét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: