2012-09-25 07:53:00• hírek • Németh Ágnes

A levendula olaja

Sok konyhai és gyógynövény tartalmaz éterikus olajokat. Ezek közül az egyik legfontosabb a levendulaolaj. A természeti és tapasztalati gyógyításban is már az ókorban alkalmazták.

A modern gyógyászati kutatás a levendulaolaj sok titkát megfejtette, igazolta, hol és hogyan lehet a pompásan illatozó levendula olaját természetes gyógyszerként bevetni.

Az olajat a levendula virágából nyerik. Egy liter zöldessárga olaj előállításához 120 kg virágra van szükség. Az olajat vízgőz segítségével vonják ki a virágból, illata friss, fanyar, mint a fáé.

A levendulaolajat évszázadok óta alkalmazzák mind a természetes kozmetikában, mind a természetgyógyászatban. Nyugtatja az idegeket, serkent, és mentálisan felépít. Ezenfelül antibakteriális és gombaölő hatása is van.

A levendula olaját házi szerként fürdéshez, bedörzsölésekhez, borogatásokhoz, valamint belsőleg is használhatjuk.

A levendula segít a funkcionális gyomorbántalmaknál, mint a gyomoridegesség, felfújódás és a Roemheld-szindróma esetén. ( Ezt a gázok túlzott felhalmozódása okozhatja a gyomorban, vagy a belekben.

Az aromaterápiában a levendulaolajat nyugtatószernek használjuk. Régen, - és talán ma is -a bábák ezzel nyugtatták a szülő anyukákat a szülés alatt.

A homeopátiában a friss levendulavirágokat a központi idegrendszer megbetegedései ellen használják, bár elég ritkán. A szárított virágokat az antropozófikus terápiában alkalmazzák.

Mindenekelőtt a levendulavirág anyagai teszik a levendulaolajat olyan értékessé. Fő alkotórészei a linalool, linalylacetát, kámfor, cineol, valamint cseranyagok. Illata miatt a kozmetikaiparban illatanyagként alkalmazzák. Némelyik alkotóanyaga az éterikus olajnak a bőrön át a testbe jut, és többek között nyugtatóan hat a lélekre.

Neve a latinból ered: lavare=mosni, valószínűleg fürdővízadalékként való alkalmazására és friss, tiszta illatára utal. Már a nagymamámnál is láttam a levendulavirággal megtöltött zákocskákat a ruhák között. Ezzel tartotta távol a molyokat, ma már nagyon kis csinos levendula illatú molyirtókat találhatunk a drogériákban.

A levendulaolaj jól használható a következő panaszok esetén is:

Láb- és körömgomba ellen

Nyugtalanság, rossz alvás ellen

Depresszió, kedvetlenség esetén

Megfázásos fertőzés ellen

Torokgyulladás ellen

Száj és fogápolásra

Izomláz esetén

Könnyebb égéseknél

Fejfájás és migrén esetén.

A levendula olajat, mint természetes gyógyszert jól hasznosíthatjuk a légutak megbetegedésének gyógyításában. Fellazítják a hörgőket, oldják a nyálkát, megkönnyítik a felköhögést.

Hígíts fel 3-5 csepp levendulaolajat egy evőkanál hidegen préselt olívaolajjal. Keverd jó el. Tedd a keverékez egy kendőre, melegítsd meg (ne legyen túl forró!). Helyezd mellkasodra ezt a kendőt, és hagyd kb. két órán át hatni.

Jó egészséget kívánok!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: