2018-02-16 08:20:39• hírek • MTI

A lépcsőzés csökkenti a vérnyomást

A lépcsőzés amellett, hogy erősíti a lábizmokat, hozzájárul ahhoz, hogy a vérnyomásunk is csökkenjen.

Különösen igaz ez az ösztrogénhormon hiányában szenvedő, változó korban lévő nőknél, akik hajlamosak a szív-és érrendszeri és izomproblémákra. Nehéz a megfelelő mozgásformát kiválasztani a menopauza utáni nők számára, mivel egyes sportok egészségi problémákat okozhatnak.


A nagy intenzitású edzés hatékony lehet a korral járó izomvesztés feltartóztatására, ám fennáll a kockázata annak, hogy növeli a vérnyomást. Főként azoknál a nőknél áll fent ennek a veszélye, akik hajlamosak a magas vérnyomásra. Ezt a negatív hatást ellensúlyozhatja az aerobik és a rezisztencia edzések kombinálása, de létezhetnek akadályok, amelyek miatt sok nő nem végezheti azokat.


A lépcsőzés azonban kombinálja az aerobik és az erősítő edzés előnyeit, mivel javítja a vérkeringést és erősíti a lábizmokat anélkül, hogy el kellene hagyni az épületet. Ráadásul segít a zsírégetésben és csökkenti a csontritkulás kockázatát is. Ezen tanulmány előtt még nem vizsgálták, hogy a lépcsőmászás miként hat a vérnyomásra, az artériák rugalmasságára.


A tanulmányba magas vérnyomás második stádiumában szenvedő – 160/100 Hgmm-nél magasabb vérnyomású -, klimax utáni koreai nőket vontak be, akik hetente négy alkalommal közel kétszáz lépcsőt másztak meg naponta kettő-öt alkalommal. A lépcsőzéssel rugalmasabbá váltak ereik, csökkent vérnyomásuk és erősödött lábizomzatuk.


A megfigyelésekből kiderült, hogy az egyszerű életmódváltások is, mint a lépcsőzés hatékony lehet a menopauza negatív hatásainak, az érrendszer és a lábizomzat öregedésének a megelőzésében vagy csökkentésében a magas vérnyomásban szenvedő változó koron átesett nők esetében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: