2019-10-04 06:23:11• hírek • Szatmár.ro

A lengyelországi Łódź városába látogattak a kölcseysek

Szeptember 14-én reggel egy maroknyi diákcsapat (Sáfrány Lóránt, Lázár Ruben, Botos Erik, (XII. B), Reinbold Roland, (XII. D), Szilágyi Máté (XII. C), illetve hárman, a tavalyi végzős évfolyam diákjai közül: Lázár Dávid, Demian Ervin, Maier Kurpé Ervin várakozott izgatottan a nagy utazás megkezdésére. Utunk végcélja a lengyelországi Łódź városa volt.

Megérkezésünk napján máris kellemes élményben volt részünk, hiszen a Görögországból érkezett diákok rögtön elénk siettek, és barátságosan üdvözöltek minket. Mindannyian megnyugodtunk és éreztük, nagyon szép, tartalmas és élménydús napok elé nézünk. A projektben három ország diákjai vettek részt. Az első nap természetesen az ismerkedésé volt a főszerep. A tevékenységek minden reggel a helyi tánciskola egyik termében kezdődtek. Ott tartózkodásunk fénypontja minden bizonnyal az interkulturális est volt, amikor is megkóstolhattuk más nemzetek gasztronómiai különlegességeit, megismerkedhettünk színes zenei palettájukkal, illetve kipróbálhattuk magunkat jellegzetes játékokban.

 

 

A projekt témája a testi és szellemi sérültek életének és nehézségeinek a bemutatása volt. Ennek megfelelően az első héten előadást tartott nekünk két, mozgásában korlátozott fiatalember. Az egyik egy balesetben vesztette el mindkét karját, a másik pedig születésétől fogva egy karral él. Ők meséltek nekünk a mentális felépülésükig vezető nehéz útról, a megpróbáltatásokról és a sporthoz, sportkarrierhez szükséges akaraterőről. A megindító beszélgetések után vitasorozatot kellett szerkesztenünk, amelyet aztán iskolákban adtunk elő. Vitánk alapjául a következő kijelentés szolgált: A testi és szellemi sérültek versenysportolhassanak az ép testtel és szellemmel bíró emberekkel. Három fős csapatokban dolgozva, gondolkodva kellett érveket gyűjtsünk az imént említett tézis mellett vagy ellen. Ott tartózkodásunk alatt összesen 5 tanintézménybe látogattunk el, így tehát összesen 5 vitára került sor.

 

A vitasorozat elindulása előtti vasárnapon Varsóba kirándultunk. A rövidke ottlét alatt igyekeztünk minél több látnivalót megtekinteni és minél több élményt gyűjteni.

 

Utolsó nap a projekt közös kiértékelésére került sor. A programoknak nagyon pozitív visszhangja volt mind a szervezők, mind a résztvevők körében. A nap záróakkordjaként részt vehettünk a Piotrkowska utcai fényfesztiválon. (Ez Európa egyik leghosszabb sétálóutcája.)

 

Két hét lengyelországi tartózkodás alatt sok tapasztalatot, jókedvet és kellemes benyomást szereztünk. Ezekkel a tarsolyunkban indultunk vissza Szatmárnémetibe. Hazafelé Krakkót is útba ejtettük. Mindannyiunkat lenyűgözött a város szépsége, patinája. Valóban kár lett volna kihagynunk a programból.

 

 

Úgy gondolom, mindnyájunk nevében elmondhatom, mennyire nagyszerű esély volt számunkra ott lenni ezen a pályázaton. Ez az alkalom nagyon sok mindenre lehetőséget adott: gyakorolhattuk és csiszolhattuk angol nyelvtudásunkat, megismerkedhettünk más kultúrából származó fiatalokkal, fejleszthettük kommunikációs és szociális készségeinket, kiléphettünk a komfortzónánkból.

 

Ezúton is szeretnénk megköszönni iskolánk vezetőségének a bizalmat és a lehetőséget. Számunkra megtiszteltetés volt képviselni iskolánkat, városunkat ezen a színvonalas rendezvényen. Kívánjuk, hogy minél több diáktársunk kipróbálhassa magát ilyen alkalmakon.

 

Szilágyi Máté, XII. C osztályos tanuló

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírus statisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: