2010-05-14 14:06:50• hírek • MTI/APA/sda

A legveszedelmesebb állat

A vándorpatkány, a pézsmapocok és a szikaszarvas a legveszedelmesebb az Európába behurcolt emlősök közül - állapították meg svájci kutatók.

Sven Bacher, a Freiburgi Egyetem munkatársa és csapata kialakítottak egy pontrendszert, amely alapján az állatok gazdaságra és környezetre kifejtett hatását értékelték. Azt vizsgálták, hogy a betolakodók fogyasztanak-e őshonos növényeket, elnyomják-e az őshonos állatokat, illetve milyen károkat okoznak az ország mező- és erdőgazdálkodásának.


A tudósok összesen harmincnégy emlősállatfajt vizsgáltak, amelyek az utóbbi ötszáz évben kerültek Európába, és itt megtelepedtek. Egyrészt kiszámították a Svájcban okozott tényleges károkat, másrészt felbecsülték, hogy milyen pusztítást vihettek végbe az adott fajok egész Európára nézve. A Bacher és kollégái által a Conservation Biology című szaklapban megjelentetett tanulmány szerint a vándorpatkány, a pézsmapocok és a szikaszarvas mindkét viszonylatban elöl szerepel. Az eredetileg Közép-Ázsiából származó vándorpatkány (Rattus norvegicus) különösen sok kárt okoz például a gabonakultúrában, illetve megtizedeli a kis rágcsálókat, halakat és madarakat.

Az Észak-Amerikából behurcolt pézsmapocok (Ondatra zibethicus) tönkreteszi a vízi növényzetet, az öntözőrendszereket és a gátakat. A kelet-ázsiai szikaszarvas (Cervus nippon) elsősorban az erdei ültetvényekben visz végbe pusztítást.
A kutatók a szürkemókust és a mosómedvét is különösen veszélyesnek találták Svájc számára.


A vándorpatkány az egyik legveszedelmesebb Európába behozott emlős
A vándorpatkány az egyik legveszedelmesebb Európába behozott emlős


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: