2017-03-12 11:57:46• hírek • MTI

A legtehetségesebb matekes magyar diákok versenyét tartották

Erdei D. István képviselő díjzottjai, Szabó-Thalmeiner Balázs, Nagy Boglárka és Éles Júlia társaságában
Erdei D. István képviselő díjzottjai, Szabó-Thalmeiner Balázs, Nagy Boglárka és Éles Júlia társaságában

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szervezte az EMMV országos szakaszát.

Vasárnap a Dinu Lipatti Filharmóniában tartott ünnepélyes díjkiosztással ért véget az Erdélyi Magyar Matematikaverseny országos döntője, amelyet idén Szatmárnémetiben tartottak. Erdély 17 magyarlakta megyéjéből érkeztek a megmérettetésre V-VIII. osztályos diákok azzal a céllal, hogy tudásuk megmutatása mellett elnyerjék a lehetőséget a részvételre az április 28-án Beregszászon megrendezésre kerülő, több ország magyar matekeseit felvonultató nemzetközi döntőben. Meg persze hogy barátságokat kössenek és kicsit jobban megismerjék Szatmár megyét, mert a programban kirándulás is szerepelt.

A díjkiosztó Ádámkó István Csaba, a haázigazda iskola igazgatójának köszöntőjével indult, majd Erdei D. István parlamenti képviselő szólt az egybegyűltekhez. Scheitli Krisztina és Hutzel Levente Chopin-darabokkal szórakoztatták a közönséget, majd következtek az értékelések.

Mint kiderült, az ötödikesek feladataiban üveggolyók, Csiga Csabi és Burkus Király serege is szerepelt és sok ügyes megoldást mutattak be a „kicsik". A hatodikosok feladatait egy diák tudta maximális pontot érően megoldani, de frappáns és kreatív megoldásokból sem volt hiány. A hetedikesek értékelésekor elhangzott: a diákok munkája által a tanárok munkája is megismerhető. A nyolcadikosok pedig volt, hogy egy oldalnyi munkával értek el jó eredményt, mások három oldalnyival rosszat... Nagy Örs, Pálhegyi Farkas László, Császár Sándor és Simon József tanároktól hangzottak el az értékelések.

A díjkiosztás meglehetősen bonyolultnak tűnt első látásra, ugyanis az EMMV és a tanügyminisztérium is osztott ki díjakat. Sok esetben volt átfedés, a különbség lényegében az volt, hogy a verseny szabályzata például több dícséret vagy díj kiosztását teszi lehetővé.

A Szatmári Római Katolikus Püspökség különdíjat adott a legjobb, szórványból érkező matematikus diákoknak. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum az évfolyamok legkreatívabb diákjait díjazta.

Erdei D. István pedig a megye legeredményesebb diákjait jutalmazta. Az ötödikesek évfolyamából Szabó-Thalmeiner Balázs Hám Jánosos diák szerepelt a legjobban. A hatodikosok közül Nagy Boglárka érdemelet ki díjat és különdíjat, a hetedikesek közül Éles Júlia kapott több elismerést - ők mindketten a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai. A nyolcadikosok közül Muszka Csaba kapott különdíjat a Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpontból.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: