2011-06-26 12:55:50• hírek • Póti Orsolya

A legsikeresebb szatmári dzsesszfesztivál

Nem is csoda, hogy több százan jöttek el a szatmári filharmóniába a Nemzetközi Samfest Jazz Fesztivál utolsó napján, ugyanis neves külföldi előadók léptek színpadra. A lengyel Leszek Mozdzer zongorajátékával kápráztatta el a közönséget, míg Erik Truffaz és kvartettje nálunk is bemutatta új lemezét.

Az Samfest Jazz szervezői színvonalas fesztivált ígértek június 23-25. között, és be is tartották ígéretüket, hiszen a rendezvény mindhárom napján kiváló hazai és külföldi zenészek érkeztek városunkba. Nem csak a dzsessz kedvelők számára jelentett kikapcsolódást ez a fesztivál, hanem mindazok számára is, akik más zenei műfajokhoz vonzódnak.

Az olyan nevekre, mint Leszek Mozdzer és Erik Truffaz sokan felfigyeltek, így nem csoda, hogy a rendezvény utolsó napján igencsak megtelt a „Dinu Lipatti" Filharmónia. Elsőként a kiváló lengyel zongorista lépett színpadra, aki oly annyira ámulatba ejtette közönségét, hogy újra meg újra visszatapsolták.

A zongoristát „Kelet csillagának" nevezte a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap. És nem véletlenül, hiszen Európa legkiemelkedőbb tehetségének tartják számon. Talán ő az egyetlen zongorista, aki az elmúlt években képes volt megújítani a mainstream dzsessz zongora stíluselemeit. Játéka jól felismerhető: a szokatlan ritmusok mellett dalait átszövik a klasszikus zene és lengyel folk elemei.

A zongorista fantasztikus előadását - néhány perc szünet után - a Franciaországból érkezett zenészek koncertje követte, amely szintén nagy tetszést váltott ki a közönségből. Erik Truffaz és kvartettje dalokat adott elő legújabb, In Between című albumáról, és régebbi darabokat is bemutatott.

Erik Truffaz, a svájci származású zseniális trombitás a szatmári közönség tetszését is elnyerte egyedülálló előadásmódjának köszönhetően. De nem csak a trombitás, hanem a kvartett minden tagja - Alberto Malo dobos, Marcello Giuliani basszus-gitáros, Benoit Corboz billentyűs - is nagyot alakított.

A kvartett megjárta a világ minden táját, a legfontosabb dzsesszfesztiválok mellett játszottak hip-hop-fesztiválokon és drum’n’bass-bulikon is, így nem csoda, ha olykor jött, hogy táncra perdüljünk.

 








Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: