2018-08-03 10:54:48• hírek • közlemény

A legrangosabb magyar filmek is jelen lesznek a PMN-en

A Partiumi Magyar Napok évről évre bővül programfelhozatalával, idén sincs ez másként, hiszen a 17. kiadáson a legújabb és legrangosabb magyar filmeket is láthatja majd a szatmári közönség. Partiumi Filmélmények néven Szatmárnémeti újközpontjában található rendezvénygödörben augusztus 20-a és 23-a között minden este 21.30-től egy egy kimagasló magyar alkotást nézhetnek meg a érdeklődők.

Augusztus 20-án Fekete Ibolya, Anyám és más futóbolondok a családban című filmdrámáját láthatják. A filmes családregény a mozikban is nagy sikert aratott. A történet szerint Berta (Ónodi Eszter) édesanyját ápolja, aki 94 évesen az alzheimerrel küzdve már csak a múltjának él. A járókerettel lassan közlekedő asszony pedig valaha igencsak mozgékony volt, életében huszonhétszer költözött. A család Trianon után először Debrecenbe települt át, ahol az anya édesapjának állása volt a postán. A kalaposnak kitanult fiatal lány aztán Budapestre költözött, ahol pár évnyi nyugodt és boldog időszak után elkezdődik a költözések sora, aminek köszönhetően szinte az egész országot bejárja a család, a XX. századi magyar történelmi események elől menekülve. Valami különös, velük született derű folytán azonban ez nem tragédiák sorozata, a család jókedve, humora mindvégig megmaradt, a Partiumtól kezdve, Budapesten ár egészen az Isten háta mögötti településig. 


Augusztus 21-én a legújabb magyar krimi-drámát a Budapest Noir-t nézhetik meg a Partiumi Magyar Napokon, Gárdos Éva rendezésében, amelyben a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont (Kolovratnik Krisztián) hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság. 


Augusztus 22-én az Aurora Borealis – Északifény című magyar filmdrámát tekinthetik meg Mészáros Márta rendezésében. A film két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. 


Augusztus 23-án Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és Lélekrőlcímű filmdrámáját nézhetik meg, amelyet a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága Magyarország nevében jelölte a 2017-es Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és a legjobb öt film közé is bekerült. A két főszereplő találkozik egy vágóhídi munkahelyen. Endre, a vágóhíd visszafogott természetű, lebénult bal kezű gazdasági igazgatója és Mária, a nagyon szigorú, autisztikus viselkedésű új minőségellenőr, aki még tanulja az érzelmek elfogadását és az emberi érintést, aki bár motivált az emberi kapcsolatokra, de a kollégái számára különös stílusa miatt elszigetelődik. Mint később kiderül, Endrének és Máriának minden éjjel ugyanaz a közös álma van egy szép, hóval borított erdőben ismerkedő szarvaspárként. Erre azonban csak akkor jönnek rá, amikor egy munkahelyi lopás miatt elmesélik az álmaikat a lopási ügyet vizsgáló pszichológusnőnek. A mentálhigiénés vizsgálatot végző pszichológusnő azt gondolja, hogy csak gúnyt űznek belőle. Endrének és Máriának nem könnyű megtalálni egymásban, az álmukban szarvasként már megélt szerelmet.


A 17. Partiumi Magyar Napok főtámogatói:OTP Bank, Tarr Beton, Diego, The Dome, CBA Üzletlánc 

 

Arany fokozatú támogatóink: Ecomatrix, Autonet, Catena, Spakk Group, Promomix, Transpink, Tiltott Csíki Sör

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: