2010-02-18 17:27:14• hírek • Parajdi Andrea

A legnagyobb magyar éve

A Széchenyi év keretében öt különböző programot szervez idén a Széchenyi Emlékbizottság, hogy méltó emléket állítsanak a Legnagyobb magyarnak és széles körökben népszerűsítsék munkásságát. Emlékező ünnepi ülésre, kiállítás megnyitóra, középiskolai vetélkedőre, emlékünnepségre és még szimbolikus faültetésre is készülnek.

Gróf Széchenyi István nevét mindenki ismeri, s azzal is mindenki tisztában van, hogy a magyar nemzet sorsáért folytatott példás tevékenysége miatt érdemelte ki a Legnagyobb magyar címet. Sokan azonban mégsem tudjuk milyen intézkedésekkel igyekezett gazdaggá tenni a magyar nemzetet.

„Szeretnénk, hogy helyi szinten is minél közelebb tudjuk vinni az emberekhez Széchenyi gróf munkásságát, ezt a célt az idei évben öt különböző rendezvény megszervezésével igyekszünk elérni" - mondta csütörtökön sajtótájékoztató keretében Sike Lajos újságíró, a Széchenyi év programjaink egyik szervezője. A sajtóértekezleten Kónya László főtanfelügyelő-helyettes, illetve Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója, a Szent István kör elnöke is jelen volt, akik ugyancsak kiveszik a részüket a programok lebonyolításából.

Április közepén a Szent István Kör emlékező ünnepi ülést tart az RMDSz szatmári székházában, ahol Kortársunk Széchenyi címmel Kereskényi Sándor tanár, politológus tart előadást, illetve Sike Lajos, a szatmári Széchenyi Bizottság ügyvivője beszámol az április 8-án Budapesten, az Akadémián megszervezésre kerülő országos megemlékezésről.

Ezt követően május 3-án, kiállítás nyílik gróf Széchenyi életéről és munkásságáról. A kiállítás megnyitója két nyelven, románul és magyarul zajlik majd, valamint a kiállítás tárgyai is két nyelvű feliratozással lesznek ellátva. „Az a szándékunk, hogy Széchenyi emlékét a román közösséghez is elvigyük, hiszen tudniuk kell, hogy '48-ban amikor közlekedési miniszter volt ő indítványozta a Fiume, Temesvár és Szatmárnémeti vasúthálózat megépítését, valamint amikor a Duna szabályozását irányította Bukarestbe többször is eljutott" - mondta Sike Lajos.

A nyár elején Széchenyi vetélkedővel folytatódik a neki címzett 2010-es esztendő, amelynek keretében középiskolások mérik össze történelmi és „széchenyi" tudásukat.

Szeptember 4-én, szombaton Kőszegremetén lesz a Széchenyi év legfontosabb eseménye, ahol egész napos ünnepséggel emlékeznek, és ahová közéleti személyiségek és politikusok is meghívást kapnak.

A Széchenyinek szánt esztendőt szimbolikusan faültetéssel kívánják lezárni, ugyanis a neves gróf élete során a természet védelmét is szívügyének tartotta, erdőket rendszeresen telepített. Egy külön táblával megjelölt emlékfa kerül a Kossuth kert idilli környezetébe.


Szőcs Péter, Kónya László, Sike Lajos
Szőcs Péter, Kónya László, Sike Lajos


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: