2011-03-31 12:40:25• hírek • Balog Anita

A legnagyobb finanszírozás

Szatmár megye történetének eddigi legnagyobb finanszírozási szerződését írták alá a megyei tanács gyűléstermében. Az EU-s támogatás víz- és szennyvízhálózat bővítésére és modernizálására van, a munkálatok elvégzésére pedig 52 hónap áll rendelkezésre. A 433 millió lejes projekt aláírásánál Borbély László környezetvédelmi miniszer is jelen volt.

Hálás feladat elvégzésére érkezett Borbély László miniszter Szatmárnémetibe: a megye történetének eddigi legnagyobb értékű finanszírozási szerződését írták alá, melynek köszönhetően a megye lakosainak a nagy része tisztább vizet fog inni, és a vízhálózat is sok településen meg fog újulni.

Az aláírás előtt Borbély László a megye polgármestereivel találkozott és pályázati lehetőségekről beszélt nekik, illetve kérte őket: használják ki a lehetőségeket, hiszen olyan pályázatokat lehet benyújtani, melyekkel nagy megvalósítás hozható létre minimális önrésszel.

Pályázni lehet és kell is

Májusban indul egy, bicikliutak kiépítéséről szóló pályázat, melynek keretein belül bármilyen településen vagy pihenőövezetekben lehetőség nyílik kerékpárutak létrehozására. A miniszter pozitív példaként hozta fel a Marosvásárhely és Régen között, az árvízvédelmi töltésen létrehozott bicikliutat, amelyen gyakorlatilag egyik településről a másikra lehet eljutni kerékpárral, biztonságban. A környezetvédelmi Minisztériumnak erre 50 millió lej áll idén rendelkezésére.

Borbély beszélt a Zöld Ház program sikeréről is, amelybe az ország 18500 családja csatlakozott, hogy megújuló energiával lássák el házuk energiaigényeit. 2700 esetben már ki is fizették a szubvenciót. Szatmár megyében 340 család vállalta be a zöld energiára való átállást, közülük ötven kapta már meg a szubvencionált összeget. A program májusban újraindul.

Nem volt elégedett azonban a közintézmények részvételével a Zöld Ház projektben. Szatmár megyéből csupán hét egyházi ingatlan és hat polgármesteri hivatal tett le a támogatási projektet, pedig bármilyen közintézmény zöld energiával való ellátására lehet pénzt igényelni. A következő kiírás augusztusban lesz, remélhetőleg több közintézmény fog csatlakozni mint tavaly - összegezte a miniszter. Szintén rosszul szerepeltek a megye polgármesterei az erdősítésre szánt összegek lehívásánál. A 100 százalékos szubvencionálással járó lehetőséget csak két település használta ki.

Szatmár megye viszont jól szerepelt a parkosítással kapcsolatos támogatások megszerzésében, több településen is új parkok létesültek illetve meglevőket újítottak fel.

Ivóízhálózat bővítésére és kiépítésére van a nagy finanszírozás

A polgármesterekkel tartott találkozást a nagy összegű finanszírozási szerződés aláírása követte. Ebbe a projektbe meghatározott kritériumok alapján - lakosság száma, egyéb településektől való távolság - kerülhettek be települések, és pályázhattak. A finanszírozás összege 433 millió lej, a polgármesteri hivataloknak két százalék önrésszel kell "beszállniuk" a projektbe. A résztvevő települések: Szatmárnémeti, Nagykároly, Avasfelsőfalu, Tasnád, Erdőd, Mezőfény, Sárközújlak, Kaplony, Szatmárudvari, Lázári, Pálfalva és Batiz.

A szóban forgó településeken a vízellátás kiépítésére, bővítésére és modernizálására lesz lehetőség ezáltal. A munkálatokat a mai naptól számítva öt hónapon belül elkezdhetik - mondta el Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.


A polgármesterekkel találkoztak
A polgármesterekkel találkoztak


A polgármesterekkel találkoztak
A polgármesterekkel találkoztak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: