2018-02-20 07:23:57• hírek • közlemény

A legjobbaktól tanulnak

Kétnapos képzésen vettek részt az elmúlt hétvégén a Túrterebesi Általános Iskola pedagógusai. Külföldön bevált, hatékony módszert ültetnek majd gyakorlatba.

Példaértékű az összefogás, melynek révén a helyi közösséget érintő problémák hosszú távú megoldása érdekében egyesítette erejét a Túrterebesi Általános Iskola és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent Márton Közösségi Központja. Mivel a hátrányos helyzetű gyermekek, akikkel a Caritas túrterebesi Szent Márton Központja foglalkozika helyi iskolában tanulnak, már korábban elindult egy együttműködés az intézmények pedagógusai között annak érdekében, hogy közös erővel zárkóztassák fel ezeket a gyerekeket.
 

A Caritas különböző projektjei kapcsán több mint három éve működik együtt a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskolával. A magyarországi oktatási intézmény az évek során komoly hírnévre tett szert a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztése és felzárkóztatása terén. A hejőkeresztúri iskola egyik legfontosabb programja a KIP (Komplex Instrukciós Program), melyet több mint egy évtizede alkalmaz sikeresen, olyannyira, hogy a módszert számos más magyarországi oktatási intézmény is átvette.

2017-ben fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a KIP a romániai pedagógusok munkáját is hatékonyabbá tehetné. Sárosi Tibor, a Túrterebesi Általános Iskola igazgatója örömmel fogadta a megkeresést és első perctől támogatta az ötletet. A túrterebesi tanárok tavaly látogatást tettek a hejőkeresztúri iskolában, hogy megtekintsék, hogyan működik gyakorlatban a KIP, és akkor született meg a döntés, hogy megpróbálják a korszerű és hatékony módszert a helyi feltételekhez adaptálni és megvalósítani. A 9 hónapra tervezett gyakorlatba ültetés első lépése volt az elmúlt hétvégén, február 16-17-én megtartott, svájci alapokból finanszírozott képzés, melyen nyolc túrterebesi tanítónéni és nyolc tanár vett részt, valamint három Caritas-szakember.
 

A KIP-et a Túrterebesi Általános Iskola pedagógusai számára Tóth Józsefné Mária, a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola magyar-földrajz szakos tanára és KIP-trénere mutatta be kétnapos intenzív és ugyanakkor nagyon interaktív képzés keretében.

 

Mi a KIP?

A Komplex Instrukciós Program célja a szociális és kommunikációk készségek fejlesztése, javítása. A KIP az együttműködésre alapozó speciális oktatási módszer, mely a csoportmunkát helyezi előtérbe. A csoportmunka keretében a csoport tagjai különböző szerepeket töltenek be, mely szerepek a különböző feladatok során váltakoznak. A módszernek köszönhetően a különböző képességű és tudásszintű gyerekek megtanulnak hatékonyan együttműködni, közös erővel teljesíteni a feladatokat. Amennyiben a tanórák legalább 20%-a a KIP-nek megfelelően van megtartva, akár három hónapon belül már pozitív változás figyelhető meg a gyermekek magatartása terén – állítja a magyarországi szakember. 
 

Kása Boglárka, a Túrterebesi Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára is részt vett a tréningen, melyen elmondása szerint nagyon sok hasznos és izgalmas módszerrel ismerkedett meg. A pedagógus jó ötletnek tartja, hogy a 15 perces csoportfeladatokat olyan egyéni feladatok követik, melyeket a gyermek csak akkor tud sikeresen elvégezni, ha a csoportmunkában is aktívan részt vett. Az oktató bízik abban, hogy a KIP-nek a tantervhez adaptált változata Túrterebesen is meghozza majd azt az eredményt, amelyet Magyarországon.
 

A következő hónapokban a képzésen elsajátított elméleti ismeretek gyakorlatba ültetése következik, melyben a hejőkeresztúri oktatók és a Caritas szakemberei egyaránt támogatást nyújtanak majd a túrterebesi pedagógusoknak.


Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: