2012-06-15 09:04:21• hírek • Szatmár.ro

A legjobbakat azért lenyelik

Zajlik a Megyei Pálinkaverseny, 134 mintát neveztek be a pénzjutalommal járó versenyre.

A jelenleg is zajló Szatmár Megyei Pálinkaverseny kulisszái mögé pillanthattak be a sajtó képviselői csütörtök este a Poesis étteremben. Mi több, néhány mintát meg is kóstolhattak, szigorúan szakértői szemmel vizsgálva a szilva, körte, birsalma és törköly-párlatokat. A neves hazai és külföldi szakemberekből álló zsűri vezetője, Dr. Pomohaci Nicolai elmondta: az idei felhozatal igen jó, érezhető, hogy az elmúlt évek pálinkaversenyein nem csak a szervezők lettek profibbak, hanem a pálinkás-gazdák is jobban törekednek a minőségre. Az idei 134 mintából csupán egy volt enyhén penészes ízű - régebben jóval több ilyen minta került a bírák elé, két párlat pedig gyengébb volt a tradicionális pálinka 50-52 fokánál. Szatmár megye különösen szilvapálinkában erős, körtéből pedig erős a verseny Szatmár és Máramaros megye között. Ráadásul a 2011-es év nagyon jó volt, a bírák emlékezete szerint legutóbb 1970-ben volt ennyire jó gyümölcs és ezzel együtt jó pálinkatermés.

A párlatok szakértői persze nem tudtak szó nélkül elmenni az esztelen romániai törvényi szabályozás mellett, mely minden liter pálinkára jövedéki adót terhel, így saját használatra sem főzhetnek - elvileg - fizetés nélkül az emberek a hagyományos termékből. Mindenesetre Dr. Pomohaci reményének adott hangot, hogy változni fog az agrárpolitika és az emberek többségének lehetőségük lesz majd hivatalosan is párlatot készíteni. Követendő példa lehet a magyarországi szabályozás - ott egy család akár 80 liter pálinkát is főzhet saját használatra, jövedéki adó megfizetése nélkül.

A pálinkakóstoláson ott volt a zsűri egyik magyarországi tagja, a kisvárdai Bagin Sándor, aki a Szabolcsi Pálinka Lovagrend főpohárnoka. Ő vezette be a szatmár.ro-t a profi pálinkakóstolás rejtelmeibe. Megtudtuk: a pálinkát három jellemző alapján pontozzák: íz, illat, harmónia. Bagin szerint bárki könnyen el tudná dönteni melyik a jó pálinka. Annak ugyanis kellemes az illata, nincs benne semmi undort keltő, érezni rajta a gyümölcsöt is. A jó pálinka nem igényel kísérőt sem, pár perccel lenyelés után egy kis víz persze megengedhető, de aki sörrel kíséri, az egyenesen szentségtörést követ el.

A bírák - ahogy a borok esetében is -  két minta megízlelése között almát, sajtot esznek, hogy jól elkülöníthessék a minták ízvilágát. Csak egy-egy kis kortyot vesznek a szájukba a mintából, majd miután megismerkedtek az ízzel, kiköpik - bár Bagin Sándor bevallotta, a legprofibb bírók is le-lenyelnek a legjobb mintából. Persze csak óvatosan: a pálinkakóstolás nagyon elfárasztja az embert, több szünetet is kell tartani, amikor napi 70 mintáról mondanak véleményt.

A VIII. Megyei Pálinkaverseny szervezői és a bírákA VIII. Megyei Pálinkaverseny szervezői és a bírák

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: