2013-06-07 14:54:23• hírek • Kocsis Zoltán

A legfölöslegesebb egyetemi szakok listája

A legfölöslegesebb egyetemi szakok címmel közöl egy érdekes írást a realitatea.net hírportál. Szakemberekkel való konzultálás után a portál leszögezi: a román felsőoktatás rendszere anakronisztikus és nincs összhangban a munkaerőpiac kérelmeivel.

A megfelelő egyetemi szak kiválasztása a továbbtanulni kívánó középiskolások egyik legnagyobb problémája. A nyugat-európai országokkal ellentétben ugyanis is Romániában a tanügyminisztérium nem készít olyan 3-5 éves prognózisokat, amely megpróbálná felmérni a munkaerőpiac igényeit, előre jelezni annak tendenciáit. Éppen ezért hatalmas az inkompatibilitás a munkaerőpiac kereslete és a végzősök kínálata között. Más szóval a munkaerőpiac és a felsőoktatási intézmények között.

A munkaerőpiacon jártas szakemberek véleményét tükrözve a realitatea.net szerint a román oktatás nem követi a piaci igényeket, módszerei elmaradottak és anakronisztikusak, az egyetemi hallgatókat a tananyag nem tudja lekötni.

A cikk szerzői összeállították a legfölöslegesebb szakok listáját, amelyek között helyet kapott a bölcsészkar, a filozófia, a szociológia, a politológia, az újságírás, a közigazgatás és, meglepetésre, a közgazdaságtan. A felmérések szerint ugyanis ezen szakok végzői találnak a legnehezebben munkát saját szakterületeiken. Paradox módon ezek a legnépszerűbb szakok: tavaly az újságírásra nyolcszoros túljelentkezés volt!

Mindezek után mire van igény? A megszólaltatott szakemberek szerint a munkaadók szemében előny, ha a jelentkező az egyetemi időszakban részt vett önkéntes tevékenységekben, ha részt vett nemzetközi cserediákprogramban és főleg, ha beszél idegen nyelveket.

Végezetül íme azok a szakok, amelyek elvégzése után a legkönnyebben munkahelyet találni: politechnika, automatizálás, kibernetika, informatika, idegen nyelvek, orvosi, gyógyszerészeti szak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: