2006-08-08 20:58:18• hírek • Szatmar.ro

A legfertőzőbb vírusok családot alapítanak

 A tíz leggyakoribb kórokozó júliusban a ThreatSense.Net adatai alapján.

Az ESET Software minden hónap végén listát állít össze az elmúlt 30 nap legfertőzőbb vírusairól. A júliusi toplistán előkelően szereplő kórokozók jellemzője, hogy képesek alternatív utakon terjedni vagy önmaguk variációit előállítani.
A múlt hónapban az összes fertőzés 6,06 százaléka  a Brontok.B nevű féreghez kötődött, ami ezzel toronymagasan nyerte a havi versenyt. A kórokozó levélben és a megosztott erőforrások felhasználásával is képes terjedni, egy kiskapu létesítésével pedig lehetővé teszi a támadók számára a fertőzött rendszerbe való bejutást. A vírus gyors terjedése mutatja, hogy a vírusfertőzés kockázatával jár, ha dokumentumainkat és a gépünk erőforrásait hálózaton belül megosztjuk, vagy fájlcserélő hálózatokat használunk.

A második helyet a már több mint egy éve fertőző Netsky.Q  szerezte meg, a fertőzések 2,65 százalékával. A Netsky az egyik legelterjedtebb kórokozó a vírusok történelmében, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy a közeljövőben eltűnne. Képes e-mailek csatolmányaként, fájlmegosztó rendszereken és megosztott hálózati eszközökön keresztül is terjedni.

A harmadik helyre egy Bagle féreg kapaszkodott fel 2,57 százalékkal. Ez igen szép teljesítmény, hiszen a Bagle.gen.zip csak július végén kezdett el terjedni, de számos variánsa segítségével máris dobogóra került.

A tíz leggyakoribb kórokozó júliusban a ThreatSense.Net adatai alapján:

1.    Brontok.B (6,06%)
2.    Netsky.Q (2,65%)
3.    Bagle.gen.zip (2,57%)
4.    Exploit.WMF (2,38%)
5.    Adware.180Solutions (2,06%)
6.    VB.NEI (1,88%)
7.    TrojanDownloader.Swizzor (1,63%)
8.    Adware.BDSearch (1.52%)
9.    Rbot (1,48%)
10.    TrojanDownloader.Ani.gen (1,24%)

A ThreatSense.Net működéséről

Az elkészült toplista a ThreatSense.Net által gyűjtött adatokra épül. A statisztika különlegessége, hogy nem pusztán az elektronikus levelekkel terjedő vírusokról tartalmaz információkat, hanem azokat a kórokozókat is figyelembe veszi, melyek más úton – például http protokollon keresztül – támadják meg a számítógépeket. A korai vírus-előrejelző rendszerként működő megoldás a gyanúsnak ítélt kódokból anonim mintát küld az Eset laboratóriumába, ahol a szakemberek így egyrészt ki tudják dolgozni a kórokozók elleni hatékony védelmet, másrészt hasznos információkat kapnak a kutatók a különböző fertőzések terjedéséről. A NOD32 által védett számítógépeket érő fenyegetésekről naponta 80 millió jelentés érkezik a ThreatSense.Net rendszerbe.

prim.hu 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: