2007-04-15 22:40:28• hírek • Szatmár.ro

A BMW biztonságos futóműrendszert fejlesztett ki

 Fokozott biztonság, nagyobb agilitás és élvezetesebb vezetés érhető el az új hajtás- és futóműrendszerrel.
A BMW a Dinamikus Nyomatékelosztás-szabályzás (Dynamic Performance Control; DPC) formájában olyan hajtás- és futóműrendszert fejlesztett ki, amely kiváló lehetőséget biztosít a vezető számára, hogy a BMW által kínált "vezetés élményét" még intenzívebben és még biztonságosabb körülmények között élvezhesse. A dinamika és az oldalgyorsulás a kormányzás továbbfejlesztett pontossága, illetve a még tökéletesebb iránytartás révén így minden sebességtartományon valóban jól érzékelhető élménnyé válik.

 

Optimális nyomatékelosztás a hátsó kerekek között

A Dinamikus Nyomatékelosztás-szabályzás meghatározás mögött olyan mechatronikai rendszer rejlik, amely a motorteljesítménytől függetlenül végzi el a hátsó kerekek közötti fokozatmentes nyomatékelosztást. A hajtónyomaték - egyenes menetben egyébként szimmetrikus - elosztásának fokozatmentes változtatása érdekében a hátsó differenciálművet két áthidaló fogaskerék-párral és két elektronikus szabályzású lamellás fékkel egészítették ki. Az így előállított, akár 1800 Newtonméteres forgatónyomaték-különbség következtében a bekormányzási tulajdonságok, a kormányzás pontossága és az iránytartás, valamint a vonóerő-átadási képességek egyaránt jelentős mértékben javulnak. A kormány mindemellett közvetlenebb reakciókkal szolgál, s az elektronikus szabályzórendszereknek is lényegesen kevesebb kormányzási korrekciót és stabilizáló beavatkozást kell végrehajtaniuk.

 

Minden motorizáltsághoz és hajtásrendszerhez

 

A BMW rendszerének különlegessége abban áll, hogy első ízben képvisel olyan megoldást, amely nemcsak terhelés alatt, hanem motorfék-üzemben, sőt kiemelt tengelykapcsoló mellett is aktív nyomatékelosztást végez. A Dinamikus Nyomatékelosztás-szabályzás rendszere a hátsókerék- és az összkerékhajtású modelleken egyaránt alkalmazható.

 

A Dinamikus Nyomatékelosztás-szabályzás a pontosabb kormányzás, a kedvezőbb iránytartás és vonóerő-átadás következtében, összességében nem csupán a biztonság, az agilitás és a kényelem jelentős növekedését eredményezi, hanem jóval élvezetesebb vezetést is kínál. Az e technika kínálta előnyök a teljes motorválaszték mentén kiaknázhatók. Hatása a mindennapok forgalmában, minden sebességtartományon, az átlagos autóvezető számára is jól érzékelhető, miközben hatékonyan segíti autójának agilis és biztonságos irányításában. A vezetés élménye így az alapmotorizáltságú modellekben is még inkább előtérbe kerülhet.

 

A Dinamikus Nyomatékelosztás-szabályzás és az xDrive: tökéletes párosítás

 

A Dinamikus Nyomatékelosztás-szabályzás különösen a BMW xDrive összkerékhajtási rendszerével alkot ideális kombinációt, amely az első és a hátsó tengely közötti fokozatmentes forgatónyomaték-elosztásról gondoskodik. Az xDrive a hátsó kerekek közötti, a pillanatnyi menethelyzethez igazodó nyomatékelosztással együtt a stabilitás, a menetdinamikai adottságok és a mozgékonyság mindeddig elérhetetlen színvonalát kínálja, új magasságokba emelve a hajtás- és futómű-technika színvonala terén állított mércét. Hatékonyan semlegesíti mindemellett az összkerékhajtású járművek természetükből fakadó alulkormányozottsági hajlamát is, kimondottan jóindulatú és neutrális menettulajdonságokat kölcsönözve számukra. Még a kevésbé gyakorlott autóvezetők számára is azonnal nyilvánvalóvá válik a különbség, s a kritikus menethelyzetek során is biztosan uralhatják járművüket.

 

 

BMW xDrive: az intelligens összkerékhajtás

 

A BMW által első ízben 2004-ben bemutatott változó összkerékhajtási rendszer különleges adottsága abban áll, hogy a vonóerő-átadással egyidejűleg a menetdinamikát és a biztonságot egyaránt jól érzékelhetően javítja. Az állandó összkerékhajtás alaphelyzetben 40:60 arányban osztja el a motor nyomatékát az első és a hátsó tengely között. A rendszer az útviszonyok vagy a menethelyzet minden változására rendkívül gyorsan reagál, pontosan és változó arányban osztva el a rendelkezésre álló forgatónyomatékot az első és a hátsó kerekek között.

 

A BMW xDrive elektronikus szabályzású, lamellás tengelykapcsolóval működő osztómű segítségével továbbítja a motor felől érkező nyomatékot mindig éppen oda, ahol a leghatékonyabban használható ki. Az összkerékhajtás így a kanyarban fellépő túl- és alulkormányozottsági folyamatokra kellő időben megfelelő ellenhatást kifejtve, jelentősen javítja a jármű menetdinamikai tulajdonságait. A rendszer nehéz terepen is folyamatosan a lehető leghatékonyabb vonóerő-átadásról gondoskodik, mivel a hajtónyomatékot villámgyorsan, és változó arányban mindig a magasabb súrlódási tényezőjű talajon futó kerékre irányítja.

 

A gyors és pontos hosszirányú nyomatékelosztás érdekében az xDrive összkerékhajtás, a Dinamikus Menetstabilizáló ( Dynamic Stability Control; DSC), a motorszabályzó elektronika, s amennyiben rendelkezésre áll, az Aktív Kormányzás (Active Steering), egy speciális hálózatán keresztül (Integrated Chassis Management) folyamatos összeköttetésben dolgozik.

 

Világpremier Svédországban

 

Az új technika nem valamelyik nagyszabású autókiállításon, hanem az észak-svédországi Arjeplogban, a BMW csoport új tesztlétesítményében mutatkozott be először. A Dinamikus Nyomatékelosztás-szabályzás az BMW 530xi modellben az xDrive összkerékhajtással együtt, mindössze 56 kilométerrel az Északi-sarkkör alatt bizonyíthatta a hóborította utakon, tesztpályákon és a különleges jeges szakaszokon, hogy a biztonság fokozása mellett milyen nagy mértékben javítja az autó mozgékonyságát és irányíthatósági tulajdonságait. A Dinamikus Nyomatékelosztás-szabályzásrendszerével felszerelt járművek a leginkább a gokartokat idéző menettulajdonságokat hozzák el a mindennapokba, már alacsony sebességektől kínálva a vezetés BMW modelljeire oly jellemző élvezetét; biztonságosabban, mint valaha.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: