2010-04-20 13:20:20• hírek • MTI/AP

A ledér nők tehetnek a földrengésekről

A sokat sejtető ruhákban járó, kacér nők tehetnek a földrengésekről egy iráni vallási vezető szerint.

Az iszlám köztársaságban a nőket törvény kötelezi arra, hogy fejük búbjától a lábujjukig eltakarják magukat, de manapság sokan, különösen a fiatal lányok, nem tartanak be minden szigorú öltözködési szabályt: szűk szabású kabátokat hordanak, és hajukat jócskán szabadon hagyva hátrahúzzák fejkendőjüket.

"A szemérmetlenül öltöző nők elcsábítják a fiatal férfiakat, elzüllenek, és a házasságtörés bűnét terjesztik a társadalomban, ami (következésképpen) növeli a földrengéseket" - idézte Kazem Szedigi hodzsatoleszlám okfejtését az iráni média.
Irán a világ egyik leginkább földmozgásoktól sújtott országa, és a vallási elöljáró azután szolgált ezzel a szokatlan magyarázattal, hogy Mahmúd Ahmadinezsád elnök nemrégiben közölte: Teherán nem kerülheti el, hogy földrengés rázza meg, ezért 12 milliós lakosságának egy részét át kellene telepíteni. "Legalább 5 millió embernek el kellene hagyni a fővárost, hogy ne legyen ennyire zsúfolt" - mondta.

"Mit tehetünk azért, hogy ne temessenek alá bennünket a romok? - tette fel a kérdést a vallási vezető a múlt pénteki imán. - Nincs más megoldás, mint menedéket keresni a vallásban, és életünket az iszlám erkölcsi törvényeihez igazítani".
A kormánytagok közül Szadek Mahszuli népjóléti és szociális biztonsági miniszter is úgy tartja, hogy a buzgó imádság és a megbocsátásért való könyörgés a legjobb módja a földrengések elhárításának.

Szeizmológusok legalább két évtizede arra figyelmeztetnek, hogy a nagy kiterjedésű Teheránt, amely alatt több törésvonal is húzódik, katasztrofális földmozgás fenyegeti a közeljövőben, ezért egyes szakértők az iráni főváros áthelyezését javasolták.
Teheránt utoljára 1830-ban sújtotta erős földrengés, de a perzsa államban még élénken emlékeznek a 2003-ban Bám városában bekövetkezett, pusztító erejű földmozgásra, amelyben 31 ezer ember vesztette életét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: