2006-08-10 06:46:16• hírek • Szatmár.ro

A látásjavítás legújabb módja

szemKülföldről kaptuk a hírt: új technikát fejlesztettek ki a látás javítására.

Külföldről kaptuk a hírt: új technikát fejlesztettek ki a látás javítására. Az alapelv: kemény kontaktlencsét kell viselni éjszakánként (egy darabig), és nappal nem lesz szükség okuláréra!

Nyilván hamarosan nálunk is alkalmazni fogják az ortokeratológiának, vagy „ortho-K”-nak nevezett technikát, ezért érdemes megismerkedni a másutt mostanában elterjedő technikáról.

A rövidlátás oka, hogy a távoli tárgyakról jövő fénysugarak nem az ideghártya sárgafoltján, azaz nem a legélesebb látás helyén, hanem az előtt, az üvegtestben egyesülnek. Az új technika lényege, hogy egy, a személyre tervezett és éjszaka viselt kemény kontaktlencse a szaruhártya görbületét megváltoztatja. Reggel a lencse eltávolítása után szaruhártya laposabb marad, így szemüveg nélkül is jól lát a páciens.

A rövidlátás fokától függ, mennyi ideig, hány éjszakán keresztül kell viselni a lencsét. Ha csak enyhe rövidlátásról van szó, akár pár éjszaka is elég! Az eddigi (külföldi) tapasztalatok szerint a legtöbb embernél nagyjából két hónapra van szükség. –6-nál erősebb rövidlátásnál viszont már  nem garantált az eredmény.

A kemény kontaktlencse sem képes véglegesen „újraformázni” a szaruhártyát, ezért időről időre ismét az éjszakai kontaktlencse viseléshez kell visszanyúlni. Az ortokeratómia szószólói szerint a rövidlátók 70-80 százaléka eldobhatná a szemüvegét, ha ezt a megoldást választaná. Sőt, azt is állítják: gyerekeknél még hatásosabb, mert nekik nincs szükségük később ún. „emlékeztető” lencseviselésre. kiskegyed

 

Aki már kipróbálta

Több mint húsz évi (–2,75 dioptriás) szemüvegviselés után próbálta ki az ortokeratómiát. „Először alaposan megvizsgálták a szememet, majd meghatározták paramétereit: szinte szó szerint feltérképezték. Ez alapján készült el a „méretre szabott” kontaktlencse. Pár hétig minden este be kellett tennem: nem okozott gondot, és simán tudtam aludni vele. Könnyen be tudtam helyezni, csak a kiemelése nehezebb. Első alkalommal fel is kellett keresnem a szakembert, hogy ő vegye ki. Ma már tökéletesen látok – szemüveg nélkül.”

 
SzÓ

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: