2010-06-29 10:21:38• hírek • MTI/AP/Reuters)

A laptalanok a bevehetetlenek ellen

A japán és a paraguayi labdarúgó-válogatott még soha sem játszott világbajnoki negyeddöntőt, így bármelyik is jut tovább a keddi nyolcaddöntős összecsapásból, sporttörténelmet ír.

A japánok nemcsak a maguk, hanem az egész földrész becsületéért is küzdenek. Egyrészt ázsiai együttes még soha sem nyert dél-amerikai riválissal szemben a vb-k történetében - nyolc vereség és két döntetlen a mérleg (1966: Koreai NDK-Chile 1-1 és 1994: Koreai Köztársaság-Bolívia 0-0) -, míg a mostani, dél-afrikai seregszemlén már csak ők maradtak állva a kontinensről az után, hogy a nyolcaddöntőben Dél-Korea szombaton kikapott Uruguaytól.

A paraguayi szövetségi kapitány, Gerardo Martino felhívta a figyelmet arra, hogy a japánok szélvészgyorsan tudnak védekezésről támadásra, illetve támadásról védekezésre váltani, ráadásul a pontrúgásaik nagyon veszélyesek. "El kell kerülnünk a gyors ellentámadásaikat, és nem szabálytalankodhatunk a 16-os előtt" - jegyezte meg.

A csapatból hiányozni fog az eltiltott középpályás, Victor Caceres, akit minden bizonnyal Carlos Bonet helyettesít. A hátvéd Julio Cesar Caceres a nyolcaddöntőbe kerüléssel elégedett, ám a mutatott játékkal kevésbé.

"A japán gyors csapat, a meccs minden részletére figyelnünk kell majd. Hiába kaptunk csak egyetlen gólt eddig a tornán, Új-Zéland ellen például nem tudtunk betalálni" - jegyezte meg a védő.

A japánoknál nincs sem eltiltott, sem sérült, mindenki Okada Takesi szövetségi kapitány rendelkezésére áll, így minden bizonnyal nem változik a kezdőcsapat.

"A paraguayi védelem nagyon stabil, és a játékosok a megszerzett labdákból gyors kontrákat vezetnek. Erre figyelnünk kell!" - figyelmeztetett Okada.

Az egyik gólfelelős, Honda Kejszuke (fotó) jelezte: szeretnék megmutatni a vb-n, hogy a japán emberek nem ismernek lehetetlent.

A japán gárda eddig kétszer találkozott dél-amerikai alakulattal vb-n, mindkétszer kikapott: 1998-ban Argentína 1-0-ra, 2006-ban pedig Brazília 4-1-re nyert ellene.

A két válogatott ezt megelőzően hatszor mérkőzött egymással, a dél-amerikaiak kétszer, az ázsiaiak egyszer diadalmaskodtak, és született három döntetlen. A két utolsó felvonáson nem esett gól.

Az Ibériai-félsziget két labdarúgó-válogatottja, a spanyol és a portugál csapat először csap össze világbajnokságon kedden este a torna utolsó nyolcaddöntőjében.

Statisztikai szempontból (is) érdekes, hogy az Európa-bajnok spanyolok - a vb egyedüli csapataként - még egyetlen sárga lapot sem gyűjtöttek be, míg a szomszédos ország legjobbjai abban egyedülállóak, hogy kapott gól nélkül állnak a vb-n. A két alakulat legutóbbi csatáját - a 2004-es Eb-n - a portugálok nyerték 1-0-ra.

"A győztes mindent visz, a vesztes semmit sem kap. A végsőkig küzdeni fogunk Fokvárosban" - fogadkozott a luzitánokat irányító Carlos Queiroz, aki épp spanyol kollégáját, Vicente del Bosquét váltotta 2003-ban a Real Madrid kispadján.

"Az eddigi három meccsünkön nem voltunk elég meggyőzőek, néha csak szenvedtünk a pályán - ismerte be a hispánok mestere. - Nehéz napokon vagyunk túl, amelyek viszont megerősítettek bennünket. Kedden is Fernando Torres fog játszani elöl David Villa mellett, mert bár ő még nem szerzett gólt a vb-n, egyre jobb formába lendül a térdműtéte után. Nagy dolognak tartom, hogy egyáltalán pályára küldhettem a csoportmérkőzéseken."


Torres eddig még nem tudott az ellenfelek kapujába találni
Torres eddig még nem tudott az ellenfelek kapujába találni


 

Az ellenfél csatársztárjának, a világ legdrágább játékosaként ismert Cristiano Ronaldónak sem volt könnyű dolga eddig, mivel vele szemben követték el a legtöbb szabálytalanságot - szám szerint tízet. A csapatkapitányon kívül egyébként még hatan légióskodnak a Primera Divisiónban.

Ami a lehetséges hiányzókat illeti, spanyol részről kétséges a Chile ellen bokasérülést szenvedett Xabi Alonso szereplése, míg a túloldalon Danny a csípőjét fájlalja, ugyanakkor az utóbbi két meccsen harcképtelen Deco már játékra jelentkezett.

A két "szomszédvár" eddigi mérlege jelentősen a spanyolok felé billen: a Vörös fúria 15 győzelem mellett csupán ötször maradt alul, 12 alkalommal pedig döntetlen született.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: