2013-07-24 10:20:38• hírek • Póti Orsolya

A lakossággal közösen akar megoldást találni az Építészek Kamarája

Az ember közti megfelelő viszonyok megteremtése érdekében Szatmárnémeti városában, a Román Építészek Rendjének Szatmár Megyei Kamarája szeretné megakadályozni a lakosság közreműködésével a helytelen városi környezetgazdálkodást vagy a városi épített környezettének elhanyagolását, ezáltal pedig elkerülni a szociális és társadalmi gondokat, a rosszabb életminőséget.

Párbeszédre hívja a lakosokat a Román Építészek Rendjének Szatmár Megyei Kamarája - közölte Sabau-Trifu Lucian építész, a kamara elnöke. A kezdeményezés célja az, hogy a szatmári kamara tagjai a lakosság részéről is értesüljenek a felmerülő problémákról, kifejtsék szakmai véleményüket ezek kapcsán, és esetleg megoldásokat javasoljanak.

A Szatmár Megyei Építészeti Kamara 2010 óta vált külön a Máramaros Megyei Kamarától, azért, hogy kizárólag megyénk építészeti problémáira és építészetének fejlesztésére összpontosítson. Jelenleg a helyi kamarának 68 tagja van, ami viszonylag még most is túl kevés egy több mint 100.000 fős megyeközpontnak, illetve egy 344.000 fős megye számára - mondta el a szervezet elnöke, aki közben azon is fáradozik, hogy minél több frissen végzett építész szakembert meggyőzön a hazatérésre.

„Ha összkomfortot szeretnénk, és ha meg akarunk birkózni a városi környezettel összefüggő társadalmi gondokkal, akkor lényeges javulást kell elérni a városi környezet és életminőség tekintetében. Azonban mindezt, csak összefogással és egymás véleményének figyelembevételével lehet elérni. Az építészeti kamara tagjainak, az önkormányzatnak, mint a befektetők segítségére is lehet, ha a közvélemény nyitna a szakemberek véleménye felé" - nyilatkozta Sabau-Trifu.

Az építész szerint Szatmárnémeti számos fejlesztési és a város környezetével összefüggő építészeti problémákkal küzd, de ezek nem olyan gondok, amelyeket ne lehetne megoldani.

„Amennyiben a harmonikus és természetes városi fejlődést nem vennénk figyelembe, az építkezéssel való súlyos gondokat elrejtenénk, a zöld övezetek kialakulása és fejlesztése továbbra is elmaradna, a település elvesztené egyedi építészeti arculatát, a következetes városi felépítését, ez az életminőség további romlását eredményezné. Leegyszerűsített példát hozok fel erre: az utakat javítgatjuk, foltozgatjuk, azonban a járdák felújítása többnyire eltolódik vagy elmarad, ez városi szinten azt eredményezi, hogy szociális életünk elszegényedik, tudniillik kevesebbet sétálunk, találkozunk és beszélgetünk egymással" - magyarázta a szakember.

Azért, hogy a kialakult problémák lépésről lépésre megoldódjanak, először beszélnünk kell róluk, hiszen több vélemény, több ötletet eredményez, amelyek segíthetnek gyors megoldást találni.

Amennyiben a lakosság is igényli a kamarával való kapcsolattartást, akár találkozókra is sor kerülhet a közeljövőben. Ha bármilyen ötlete, véleménye támad a fent olvasottak kapcsán lenne, küldje el írásban a lap címére, vagy a Román Építészek Rendjének Szatmár Megyei Kamarájának címére, a Libertatii tér 20-as szám (201-es szoba), vagy tárcsázza a 0772 094 076 -es telefonszámot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: