2013-07-04 16:39:26• hírek • MTI

A lakosság túlnyomó többsége vallásos

Romániában a vallási hovatartozásról nyilatkozó lakosság 0,2 százaléka (40 ezer ember) mondta azt a 2011-es népszámláláson, hogy ateista vagy nem tagja egyetlen felekezetnek sem, a lakosság túlnyomó többsége viszont megnevezte vallási kötődését, a válaszadók 86,5 százaléka vallotta magát ortodoxnak - derült ki a népszámlálás csütörtökön közzétett végleges eredményéből.

Az országos statisztikai intézet (INS) szerint Románia állandó lakossága a népszámlálás idején 20,1 millió volt, közülük 1 millió 260 ezer embernek (a lakosság több mint 6 százalékának) felekezeti hovatartozásáról nincs adat.

A vallást firtató kérdésre válaszolók 86,5 százaléka (16 millió 307 ezer fő) ortodoxnak, 4,62 százaléka (871 ezer fő) római katolikusnak, 3,19 százaléka (601 ezer fő) reformátusnak vallotta magát. A cenzuson 58 ezren unitáriusnak, 20 ezren evangélikusnak mondták magukat. A magyar történelmi egyházak híveinek aránya néhány tized százalékkal csökkent Romániában az utóbbi évtizedben. A magukat izraelitáknak vallók száma tíz év alatt megfeleződött: 6200-ról 3500-ra csökkent Romániában.

Az INS tavaly februárban még 19 milliós állandó lakosságról közölt népszámlálási részeredményeket. Akkor már jelezte, hogy nem sikerült megszámolnia körülbelül egymillió lakost. A hivatal azóta az adóbevallási ívek, az egyetemek, a katonai intézmények és a börtönök adatbázisai segítségével pótolta a hiányos népszámlálási adatokat. Ezekben az adatbázisokban nem szerepel a nemzetiség vagy a vallási hovatartozás.

A népszámláláson az etnikumot és vallást firtató kérdésre nem volt kötelező válaszolni. Ennek ellenére a vallási kötődéssel kapcsolatos adatok többsége nem a válasz megtagadása miatt hiányzik Romániában, hanem azért, mert meg sem kérdezték. A magyarországi népszámláláson a válaszolók háromnegyede mondta magát valamelyik felekezethez tartozónak, egynegyede pedig ateistának, illetve egyik vallási felekezethez sem tartozónak mondta magát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: