2014-06-24 16:02:30• hírek • Kocsis Zoltán

A lakosság tiltakozik, a városvezetés nem tágít

Nemvárt bonyodalmakat és reakciókat váltott ki a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal azon terve, hogy a járdák és a zöldövezet kárára négysávossá bővítik az Ovtavian Goga (Hegyi út) elejét, amely most helyenként csak három sávos. Az ott élők a házaik és nyugalmuk miatt aggódnak, a hivatal illetékese szerint pedig „tíz ember miatt nem tagadhatjuk meg nyolcvanezer ember közérdekét".

Amint arról beszámoltunk, a polgármesteri hivatal alig egy hete, július 18-án jelentette be a munkálatok elkezdését, szombat hajnalban pedig máris álltak az új oszlopok az egyik oldali járdán. A napokban a másik oldalon vájják az oszlopok alapjainak gödreit.

Egyik olvasónk már akkor azzal a kérdéssel fordult hozzánk: szabályozza-e esetleg valamiféle törvény, hogy milyen közel épülhet út a már meglévő házakhoz - már ez arra engedett következtetni, hogy nem mindenki tartja jó lépésnek az úttest szélesítését. Mivel a kérdésre nem tudtunk válaszolni, Maskulik Csaba városi tanácsoshoz fordultunk.

„Miközben erre kerestem a választ, rábukkantam az 1998/49-es törvényre, amely kimondja: utak, úttestek módosításakor a polgármesteri hivatalnak szüksége van a tanács jóváhagyására. Éppen ezért kollégáimmal, Nits Jánossal és Butka Gergellyel közösen beadvánnyal fordultunk a polgármesterhez. Ebben egyrészt azt kérjük, mutassa be a munkálatok technikai projektjét és hirdessen közvitát a kérdésben, másrészt pedig magyarázatot kértünk, miért nem folyamodott a tanács jóváhagyásához", jelentette ki Maskulik. A tanácsos olvasónk kérdésére válaszolva elmondta azt is, a törvény csak azt írja elő, hogy a járda legkevesebb egy méter széles kell legyen.

Közben a környéken lakók és a közvetlenül érintettek is lépéseket tettek véleményük kinyilvánítása felé. Higyed János, a Kültelki református templom lelkészének elbeszélése több szempontból is érdekes és elgondolkodtató.

„Vasárnap reggel egy román atyafi innen a szomszédból (a közvetlen szomszédságban található ortodox templom, szerk.) azzal keresett meg, hogy ők már jelentős mennyiségű aláírást gyűjtöttek híveik között, akik ellenzik ezt a munkát. Arra kértek, amennyiben egyetértünk velük, gyűjtsünk mi is aláírásokat, hétfő reggel pedig kisebb tiltakozó akcióval éljünk állampolgári jogainkkal és adjuk jelét nemtetszésünknek és civil kurázsinknak. Én meg is hirdettem a templomban, össze is gyűlt nagyon gyorsan vagy 70 aláírás. Délután aztán ismét jött az atyafi sajnálkozva, hogy hát a három pópa közül a legbefolyásosabb vasárnapi beszédében már elmagyarázta a híveknek, milyen fontos ez a munka, amely a város érdekeit szolgálja" , magyarázta a Szatmár.ro megkeresésére a tiszteletes. A lelkipásztor különösnek tartotta azt is, hogy a neki bemutatott aláírásokat tartalmazó ívről hiányzott az egyházi pecsét és a lelkész aláírása, így az nem tekinthető hivatalosnak.

„Arra már nem volt időm, hogy a hétfő reggeli összejövetelt lefújjam. Reggel 07.00 órakor találkoztunk a hívekkel, 08.00 óráig nem járt arra senki, így hát mi is hazamentünk. Hogy utána mi történt, nem tudom. Értesüléseim szerint a munkások 10.00 óra körül jöttek meg és kezdtek el dolgozni", folytatta. „Megbeszéltük a presbiterekkel, és arra a következtetésre jutottunk, az összegyűjtött aláírásokat mi sem nyújtjuk be. Mi szolidarizáltunk volna a kezdeményezőkkel, de ők visszaléptek. Így már-már provokációnak tűnt a dolog és nem akartuk, hogy aztán majd azt mondják: a magyarok megint ellenkeznek valamivel", mondta a lelkész.

„Lehet, hogy ez a lépés megnöveli a forgalom fluktuációját. Azt viszont nem tartom normális eljárásnak, hogy az itt lakókat senki meg nem kérdezi. Az emberek attól félnek, hogy megrepedezik majd a házuk, hogy a kisebb hely miatt nem fognak tudni autóikkal befordulni udvaraikba. Arra lennék kíváncsi, a polgármesteri hivatal végzett-e statikai felmérést arról, hogy ez a lépés nem veszélyezteti-e például a templomunk tornyát. Ha az megreped, ki vállalja a felelősséget? A karban állva azonnal észleljük, ha elmegy egy-egy kamion, úgy rezeg az egész. Márpedig óránként egy-két kamion mindig elmegy. Templomunk négy méterrel előrébb van, mint az ortodox templom, a bejárat így is gyakorlatilag közvetlenül útra nyílik", adott hangot saját és az ott lakók aggályainak a lelkész. „Az a mód, ahogy senkit meg nem kérdeztek, semmibe vettek, átléptek rajtunk, az elmúlt rendszert idézi, amikor a kondukátor jött és egy tollvonással eltüntette a jelenlegi Kárpátok negyed helyén akkor álló magánházakat. Vajon mi lesz a polgármesteri hivatal következő hasonlóan önkényes lépése", tette fel a költői kérdést Higyed János.

Dan Babut városmenedzser pragmatikusan áll hozzá a kritikákhoz. „Számítottunk arra, hogy nem mindenkinek tetszik majd a lépés. A garázsok lebontásával sem értett mindenki egyet. Az út szélesítése azonban olyan közérdek, ami nem hiúsulhat meg néhány ember ellenvéleménye miatt. Hogy nem kérdeztük az ott lakókat? Egyrészt, erre nem kötelez törvény. Másrészt, ha mindenkit megkérdeznénk, öt év alatt sem végeznénk a munkával", kezdte Babut.

A városmenedzser emlékeztetett arra, hogy az új járda a szűkítés után is 1,6 méter széles lesz, tehát bőven szélesebb, mint a törvényi határ. „A törvény szerint csak út építése vagy nyomvonalának megváltoztatása esetén van szükség technikai tervre és a tanács jóváhagyására. Itt azonban nem erről, hanem némi változtatásról és karbantartásról van szó. Egyedül az oszlopok költöztetéséhez van szükség technikai tervre, ám azt nem mi, hanem az Electrica készítette", válaszolt a felvetésekre Babut.

A sajtóhírekre, mely szerint hétfő reggel lökdösődés alakult ki a tiltakozók, valamint a helyi rendőrség és a hivatal képviselői között, Babut annyit mondott: „az emberek kezdetben megakadályozták, hogy a munkások és a munkagépek elkezdjék a munkát. Más nem történt, senki sem lökdösődött senkivel."

„Amint elkészül a teljes munka, akkor a teherforgalom Dorobantilor és a Szatmárzsadányi (Closca) útvonalon zajlik majd - ezért is alakítottuk ki az ökologikus parkolókat. Ezeknek következtében megnő a forgalom fluktuációja, rövidebb lesz a sor a közlekedési lámpáknál. Nem csak a rezgések szűnnek majd meg, de a zaj is. A gyalogosokat pedig szalagkorlát védi majd" fejtette ki a városvezetés hivatalos álláspontját Dan Babut városmenedzser.

A munkálatok közel egy millió lejbe kerülnek, a költségeket a polgármesteri hivatal saját forrásaiból fedezi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: