2018-09-08 03:17:38• hírek • Astronet.hu

A lakosság tájékoztatása a cél

Nyomtatott sajtóval foglalkozni és újságot írni a Facebook korában, már-már őrültségnek tűnik – mégis akár hiánypótlónak is nevezhetjük azt a tevékenységet, amely néhány hónapja indult Szatmár megyében.

 

Minden Sárközújlakon, majd Vetésen kezdődött. „A polgármesteri hivatalnak törvényes és erkölcsi kötelessége is tájékoztatni a lakosokat arról, mit is dolgozik. Ezért döntöttünk egy faluújság elindítása mellett”, mondja Piricsi Artúr polgármester. „Soha nem igényeltek annyian fűtéstámogatást, mint amikor a felszólítás megjelent a faluújságban”, beszél már a Vetési Napló/Jurnalul de Vetis hatásáról Ilyés Gyula polgármester.

 

„A közigazgatásból ismert szubszidiaritás elvét követjük a faluújságokkal”, magyarázza Kocsis Zoltán, a Naplók/ Jurnalul főszerkesztője, kiadója. „A közösség ügyeiről legpontosabb tájékoztatást azok adhatják, akik a közösségért a leginkább felelősségre vonhatóak: azaz a települések vezetői”.

 

Mi értelme újságot írni a közösségi média korában, amikor lassan a Facebook és a hasonló közösségi oldalak lépnek elő a legfontosabb hírcsatornává, merül fel sokakban a kérdés.

 

„Kézenfekvő válasz, hogy nem mindenkinek van Facebookja, internete”, mondja Kocsis. „Igyekszünk tematikailag minél színesebb újságot összerakni, hogy ne csak az önkormányzat hírei jussanak el a lakosokhoz, hanem egy-egy riport segítségével ők maguk is helyet kapjanak benne. Ezzel talán a közösségen belüli kohéziót is erősíteni tudjuk a közösségi média individualizmusával szemben. Legalábbis remélem”, teszi hozzá mosolyogva az egy évtizedes sajtótapasztalattal rendelkező cégvezető-újságíró.

 

A faluújság ezzel szemben mindenkihez eljut, mert az önkormányzatok képviselői minden lakos postaládájába beteszik. Ráadásul teljesen ingyen! Kiemelendő, hogy a román és a magyar nyelv mellett a német, vagy esetenként az ukrán nyelv sem okoz megoldhatatlan feladatot.

 

Az idő elteltével egyre több Szatmár megyei önkormányzat lépett a Sárközújlak és Vetés által elkezdett útra. „Az emberek kérik, lapozgatják a helyi újságot, miközben megisznak egy kávét, egy sört”, mondja egy kocsmáros is.

 

„Ismerősök révén az elmúlt időszakban sok hasonló kiadvány jutott el hozzám. Székelyföldön, Magyarországon vagy akár Németországban nem számít kuriózumnak a faluújság, de valahogy Szatmár megyébe nincs ennek múltja, hagyománya”, mondja Kocsis.

 

A civil és a vállalkozói szférának egyaránt dolgozó újságíró reméli, a faluújságok révén a helybéliek jobban megismerik nem csak a települések gondjait, problémáit, de egymást, szomszédjaikat, a fele barátaikat is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: