2008-11-02 20:56:19• hírek • Csenteri Judit

A lakosság szerint nőtt a korrupció

A Demokrácia Alkalmazásának Egyesülete kérésére végzett INSOMAR felmérés szerint a lakosság több, mint fele úgy véli, hogy az elmúlt évhez képest megnőtt a korrupció szintje az országban.

A lakosság egyharmada továbbá úgy véli, hogy a korrupció szintje semmit nem változott az elmúlt évhez képest, s mindössze 12 százalék mondja azt, hogy csökkent a korrupció szintje.

Románia lakosságának 51%-a véli úgy, hogy a korrupcióellenes intézmények hatékonysága nem változott az elmúlt évhez képest, 29%-uk szerint hatékonyságuk csökkent, s mindössze a lakosság 20%-a mondja azt, hogy ezen intézmények hatékonysága megnőtt.

Az idén végzett felmérést összehasonlítva egy, még 2007 októberében végzett felméréssel, kiderül, hogy a lakosság egyre kevésbé hisz a korrupcióellenes intézmények hatékonyságában. Másrészt, amíg idén 54%-ban úgy vélik, hogy a korrupció szintje nőtt az elmúlt évhez képest, addig 2007-ben a lakosság mindössze 30%-a volt ezen a véleményen.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a lakosság melyik intézményekről gondolja azt, hogy azokban a legtöbb korrupció zajlik. Így a legtöbben a Parlamentre, a Városházákra, valamint a Megyei Tanácsokra szavaztak, de több voks esett az igazságszolgáltatás intézménye mellé is.

A felmérést 2008 szeptember 12-17 között végezték. Összesen 1.448 18 év feletti lakost kérdeztek ki, 51 városi és 50 falusi környezetből. Az eredmények maximális hibalehetősége 2,8%.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: