2013-01-15 18:28:23• hírek • Póti Orsolya

A lakosság segítségét kéri a Madártani Egyesület!

A baglyok elfogyasztott táplálék emészthetetlen részeit, mint a csontok, toll, szőr, rovarok kitinpáncélja, egy tömör, úgynevezett köpet formájában kiöklendezik. A bagolyköpetek fajspecifikusak, vagyis adott fajra jellemzőek (tehát más alakú köpete van a gyöngybagolynak, mint az erdei fülesbagolynak, vagy mint a macskabagolynak, stb.), ez alapján a bagoly látványa nélkül is megállapíthatjuk, hogy az adott területen mely bagolyfaj fordul elő.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is fel szeretné mérni az erdei fülesbaglyok telelő kolóniát Szatmár Megyében az Országos Madártani Egyesület Szatmári Osztálya. Tavaly összesen 23 településről kapott információkat az egyesület - tudtuk meg Fazekas Lóránd ornitológustól.

A településeken telelő erdei fülesbaglyok szatmári kolóniáit kívánja idén is feltérképezni az Országos Madártani Egyesület Szatmári Osztálya, ezért az egyesület tagjai felkérik a lakosságot arra, hogy amennyiben fülesbagoly-csapatokat észlelnek, küldjenek adatokat ezekről.

A felmérés célja nem más, mint e hasznos ragadozó madarak védelme, illetve az, hogy megállapítsák azt, hogy visszatérnek-e a fülesbaglyok tavalyi telelőhelyeikre, vagy más környéket választanak.

„Tavaly 23 településről érkezett bejelentés és ezeken a területeken összesen 491 bagoly telelt kolóniákban. Az erdei fülesbaglyok a kedvezőbb hőmérsékletre, az enyhébb tél miatt társulnak kolóniákba és húzódnak a Kárpát-medencébe, de amint kitavaszodik a kolónia feloszlik és a madarak visszavonulnak oda, ahonnan származnak" - mondta el Fazeka Lóránd, a szatmári madártani egyesület elnöke.

Az erdei fülesbaglyok csak nappal figyelhetőek meg, ugyanis éjszaka vadásznak. Ahol sűrűek a fák, nappal is alig lehet észrevenni őket, azonban árulkodóak a fák alatt található bagolyköpetek.

Az egyesület a lakosoktól a következő adatokat várja:

-a település nevét, utca nevet és házszámot, vagy faluszél, templomkert és temető esetén, az ahhoz legközelebb eső utca nevét és ház számát;
-a fa fajtáját, amelyen a baglyok telelnek;
-az egyedek számát, amennyiben meg lehet számolni.

Az adatokat a küldjék a fazekaslorand@hotmail.com e-mailcímre, vagy tárcsázzák a 0261-877302-es (egész nap), vagy 0361-882-720-ás (17 óra után) telefonszámokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: