2013-09-25 11:02:13• hírek • MTI

A lakosság és a gyártók is jól jártak?

A versenytanács szerint a kenyér ára Romániában mintegy 6 százalékkal csökkent a kedvezményes áfa bevezetése nyomán, de 12 százalékkal kerülhetne kevesebbe az alapélelmiszer, ha teljesen érvényesült volna az áfa-csökkentés

A román kormány szeptember 1-jével vezette be a kenyér és a hasonló péktermékek esetében a 9 százalékos kedvezményes áruforgalmi adót (áfa) az általános, 24 százalékos áfa helyett.

Bogdan Chiritoiu, a versenytanács elnöke a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hogy normális körülmények között, számításaik szerint a lakosságnak 12 százalékkal kellene kevesebbet fizetnie a kenyérért. A piac vizsgálata alapján azonban a versenytanács arra a következtetésre jutott, hogy az árak csak 6 százalékkal - esetenként valamivel több mint hat százalékkal - csökkentek, ami azt jelenti, hogy a kedvezményből keletkezett haszon körülbelül fele-fele arányban oszlik meg a gyártók, valamint a lakosság között.

Chiritoiu szerint a versenytanács körülbelül erre számított az intézkedés hatályba lépése előtt is, és üdvözölte az olcsóbbodást, mert véleménye szerint ez azt jelenti, hogy működnek a piacgazdaság törvényei Romániában. Emlékeztetett: a kormányzati intézkedés meghozatala előtt voltak olyan félelmek, hogy a kedvezményes áfa bevezetése ellenére sem lesz olcsóbb a kenyér.

Victor Ponta miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a kenyérrel kapcsolatos döntés eredményességétől teszi függővé a kabinet, hogy kiterjeszti-e más alapélelmiszerekre is az intézkedést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: