2012-10-11 17:50:21• hírek • Kocsis Zoltán

Közel egy évig nem használhatják a gyerekek a Gyermekek Palotáját

Az Országos Építési Felügyelőség veszélyesnek nyilvánította a Kossuth-kert mellett tornyosuló Gyermekek Palotáját, ezért október elseje óta ott csak adminisztratív tevékenység folyik. A gyerekeket különböző iskolákba „szórták szét" és az igazgatónő szerint legalább egy évig nem is térhetnek vissza. Az ok? Gondatlanság és a pénzhiány.

Az intézmény korabeli vezetősége úgy döntött, a négyszintes épület tetején szükség lenne egy tetőtérre, ahol szállásokat alakíthatnak ki. Itt tudnák elszállásolni a gyerekeket egy-egy verseny vagy jelentősebb rendezvény alkalmával. A munkálatok 2006-ban kezdődtek el, az eredeti elképzelések szerint pedig 750.000 lejbe kerültek volna. Az azóta eltelt hat év alatt alig tíz százaléka valósult meg a beruházásnak. Időközben, 2009-ben a Gyermekek Palotája elkezdett egy másik projektet, melynek célja az épület teljes felújítása. Erre első részletben 210.000 lejt kaptak az Oktatási Minisztériumtól.

Gabriela SilvasanAz Országos Építései Felügyelőség időközben arra a következtetésre jutott, hogy a tetőtéren végzett munkálatok meggyengítették az épület strukturális szerkezetét, amely ezzel balesetveszélyessé vált. Elrendelte, hogy a Gyermekek Palotája készíttessen egy szakvéleményt, amely felmérje: mi a teendő. Erre ki is írták a közbeszerzési licitet, a legalacsonyabb ár pedig 20.000 lej volt - csakhogy az intézménynek ennyi pénz sem áll a rendelkezésére. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a prefektúra is támogatásáról biztosította az Gyermekek Palotáját, pénz azonban egyelőre nincs.

„Remélem, az év elején készülő éves költségvetésben ránk is gondolnak. Mind a tanfelügyelőség, mind a prefektúra biztosított minket, hogy problémáink a prioritások között szerepelnek", mondta a Szatmár.ro-nak Gabriela Silvasan újonnan kinevezett igazgató. Szerinte legjobb esetben is egy múlva térhetnek vissza a gyerekek saját "palotájukba", ahol jelenleg csak adminisztratív tevékenység folyik.

Addig pedig nem marad más választás, mint „albérlet". Több, mint 1700 gyerek és közel húsz pedagógus kénytelen a jóindulatúan befogadó iskolák termeiben folytatni a megkezdett munkát a 17 különböző szakkörben.

Tetőtér épült az épület tetejére

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: