2012-10-18 16:16:55• hírek • Kocsis Zoltán

A lakók aggódnak, a hivatal szakemberei nyugtatnak – még ha későn is válaszolnak

Négy hónapja vár a polgármesteri hivatal válaszára a Sugárút és az Árpád (Vasile Lucaciu) utca sarkán található tömbház lakóköözössége. Az épületen ugyanis repedések jelentek meg, az ott lakók pedig aggódnak annak stabilitásáért. Hivatalos választ mi sem kaptunk, a bürokrácia ajtaja mindenütt zárva van.

A köznyelven csak Transilvania komplexumnak nevezett épülettömbben két tízemeletes blokk magaslik. Mindkettőt az 1970-es évek elején építették, kevéssel az árvíz után. Azóta semmilyen felújítási munkát nem végzett senki, a tetőszerkezet megromlott, a csapadékvíz behatolt a falakba, valósággal lerugva sok helyütt a vakolatot. Mindez szerencsére emberben nem tett kárt, „csak" néhány autó sérült meg. A T2B elnevezésű tömbház lakói azonban az utóbbi hónapokban egy másik, ijesztőbb jelenségre lettek figyelmesek: repedések jelentek meg a falon, a hetedik emelet fölötti részen!

A repedések szerencsére nem nagyok, egyelőre csak a lépcsőházban látszanak. Ennek ellenére - teljesen érthető módon - az ott lakókat aggasztják. Mi több, tippük is van arról, hogy mi történhetett - szerintük kiverhettek néhány tartóoszlopot!

„Amikor lent (a tömbház alatt lévő kereskedelmi helyiségekben, szerk.) dolgoztak, csak úgy remegetett bele az egész blokk", mondja az egyik, neve elhallgatását kérő lakó. Akinek állítása szerint az említett repedések hosszúságukban lassan, de biztosan növekszenek.

„Négy hónappal ezelőtt tettünk egy hivatalos panaszt a polgármesteri hivatalnál. Azt kértük, hogy vizsgálják meg az épület szerkezetét. Az Építés- felügyeleti Iroda munkatársa alig két héttel ezelőtt jelentkezett, miután panaszt tettünk az Országos Építési Felügyeletnél is", mondja  Umhauser Palai Géza, a tömbház adminisztrátora. A szakember jövő hétre ígérte a hivatalos választ, ám igyekezett megnyugtatni a lakókat: a jelek szerint nem az épület, csak a régi vakolat repedezik.

Mindez persze nem nyugtatta meg teljesen a lakókat. Megpróbáltunk a segítségükre lenni, ám mindenütt csukott ajtókra leltünk. Ha nem is a szó szoros értelmében, hanem bürokratikusan: az irodában csak a polgármester engedélyével nyilatkozhatnak, ám ő ezen a héten nem tartózkodik a városban, a Felügyelet esetében a kolozsvári igazgatósághoz irányítottak.

„Negyven család lakik a tömbházban. Nem szeretnénk hisztériát kelteni, de mi az ők érdekeit képviseljük és válaszokat szeretnénk", jelentette ki határozottan Umhauser Palai. Két évvel ezelőtt a tömbház elkészítette a hőszigetelési programhoz szükséges pályázatát, akkor az elkészített tanulmány nem tárt fel semmiféle problémát. Igaz, a repedések azóta jelentek meg. Nagy probléma, hogy az épület eredeti tervei elvesztek, ezek hiányában pedig, mondták az Országos Építési Felügyeletnél, lehetetlen megállapítani, hogy valahonnan hiányzik-e egy vagy két tartóoszlop.

Ezt persze a lakók sem tudhatják, a polgármesteri hivatal alkalmazottai pedig azzal intézték el a dolgot, hogy ők nem tehetik be a lábukat magántulajdont képező ingatlanba. Tény viszont, hogy az ingatlan kapcsán nem ez az egyedüli talány. A lépcsőház mellett lévő helyiségről senki sem tudja, hogy kié - állítólag még a hatóság sem, pedig Umhauser Palai két éve szeretné kideríteni. A helyiségben több, mint két éves semmiféle tevékenység nem folyik. Hasonlóképpen nem tudni, ki falazta be az egykori szárító helyiség második emeleti ajtaját, tény viszont, hogy az első szint immár üzlethelyiség. „Én már hét éve lakom itt, de erre senki sem tudott válaszolni", mondta a hatvan év körüli férfi.

Egy további visszaélés, hogy a most a tömbház alatt működő pub régi tulajdonosa évek óta lezárva tartja a pincét, ahová nem enged le senkit. Noha az ugye köztulajdon! Ráadásul kanalizálási hálózat is áthalad rajta és már több problémát is okozott.

A legnagyobb problémát azonban jelenleg a repedések okozzák! Reméljük, a szakembernek igaza van és csak a vakolat repedezik. Kérdés, a hivatalos válasz mennyire nyugtatja meg őket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: