2019-02-04 12:04:43• hírek • Bede Emőke

A lakásfosztogatók leleményességére figyelmeztet a szatmári rendőrség

A Szatmár Megyei Rendőrség az elmúlt időszakban újabb preventív akciót szervezett, melynek során a betörések okairól, az azokat elősegítő tényezőkről és ennek megelőzési módjairól beszélgettek az emberekkel.

Az akció különös figyelmet fordított az idősek tájékoztatására, hiszen ők az egyik legérintettebb korcsoport a betöréseket, lakásfosztogatásokat illetően. Az idősödő emberek ugyanis hajlamosabbak jóhiszeműen idegeneket beengedni a lakásba, holott a „vendégek” sokszor tisztességtelen szándékkal, különféle cselekkel próbálkozva érkeznek. Épp ezért a rendőrök felkeresték a Reménység Nappali Idősközpontot, ahol 30 potenciálisan veszélyeztetett személlyel találkoztak. A látogatás nem merült ki egy egyszerű előadásban, hanem lehetőséget adott egy tanulságos, interaktív beszélgetés kialakítására is, melynek során a felek különféle valós helyzeteket és megelőzési módokat elemeztek ki.



Ugyancsak ennek a kampánynak a részeként vonult ki a rendőrség néhány tagja az ócskapiacra is, ahol tájékoztató anyagokat osztogattak közel 150 személy számára. A rendőrök éberségre intették a lakosokat nem csak saját lakásaikkal szemben, hanem a szomszédokéval szemben is. Kellő körültekintésre ösztönöztek mindenkit, és azt javasolták, hogy idegen embereknek senki ne szolgáltasson ki információkat saját vagy szomszédja lakására vonatkozóan.


2018-ban egyébként a regisztrált bűntettek 44,79 százalékát a vagyon ellen elkövetett bűncselekmények tették ki. Ez 2439 esetet jelent, s bár ez soknak tűnhet, de a 2017-es adatokhoz képest ez is 11,64 százalékos visszaesést jelent. A rendőrség szerint 14,88 százalékkal kevesebb lopás történt, mint az azt előző évben, ezen bűncselekmények száma összesen 1579. A rablások száma még ettől is nagyobb mértékben csökkent, a 2017-es adatokhoz képest 23,08 százalékkal kevesebb rablást követtek el, mindösszesen 30-at. A rongálások száma szintén esett, igaz csak 4 százalékkal, így összesen 505 ilyen ügyben kellett eljárniuk az egyenruhásoknak. 20,41 százalékkal csökkent a hanyag kezelések száma is, ilyenből összesen 39-et regisztráltak 2018 során. Egyedül a csalások száma nőtt: a 179 jegyzett eset a 2017-es évhez képest 2,8 százalékos emelkedést jelent.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: