2007-08-23 14:57:35• hírek • István Löchli

A kutyának is melege van

Nagyon kell vigyázni, mikor visszük a kutyát sétáltatni – nem ajánlatos tűző napra kivinni.

 Az Állatbarát rovat eheti számában a nagy hőség okozta rosszullétről, és az ezzel kapcsolatos témakörökről beszélgetünk dr. Molnár Zsolt állatorvossal.

Augusztus is fennáll a nagy meleg veszélye, ami nemcsak az emberekre, de a kutyákra is ártalmas. A napokban történt olyan eset, hogy a kutyust sétálni vitte a gazdi a déli órákban, de sajnos a kutya nem bírta a hőséget, és rosszul lett. A jele annak, hogy a kutya már nem bírja a hőséget, hogy nagyon elkezd lihegni. Egy adott pillanatban a lihegés nem tudja lehűteni, és nem kap elég oxigént a szervezete, kezd bevörösödni a szeme, és a belilul a nyelve, nagyon fáradtnak tűnik, sokszor felállni sem bír. Ilyenkor a sürgősen le kell hűteni a kutyát, egy hideg vizes rongyot ráteríteni a testére, a fejét lemosni jó hideg vízzel, és minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni, mert ennek több káros hatása is lehet, ezért fontos hogy szakszerűen le legyen hűtve.

A másik fontos szempont, hogy ne hagyjuk az ebet tűző napon, nem szabad a kocsiban sem hagyni, ugyanis percek alatt az autóban felmelegszik 50-55 fokosra a hőmérséklet. Az ablakok leeresztésével sem érünk semmit, ugyanis ennek ellenére is felmelegszik a gépjárműben a hőmérséklet, mely a kutya rosszullétét és végül elpusztulását eredményezheti. A kertben tartott kutyáknak kell egy árnyékos hely, állandóan friss vizet kell biztosítani számukra - mondta dr. Molnár Zsolt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: