2007-08-16 17:22:43• hírek • István Löchli

A kutyakiállításról

Nem árt megismerkedni a kutyakiállítás szabályaival, ha el szeretnénk ebünket vinni.

 Az Állatbarát rovat eheti számában a kutyakiállításról, és az ezzel kapcsolatos témakörökről beszélgetünk dr. Molnár Zsolt állatorvossal.

A kiállításokon csak a törzskönyvezett kutyák vehetnek részt, és a bírók nézik, melyik eb mennyire van közel a fajtája jellegzetességeihez. Ez alapján döntik el, hogy melyik kutya a tenyésztésre a legalkalmasabb, és tulajdonképpen melyik a legszebb a saját fajtájába. A kiállításokat kategóriákra osztják a kutyákat, ezen belül pedig korosztályok szerint bírálják az ebeket: bébi korosztály a három és hathónapos, kölyök osztály hattól kilenc hónapig, fiatal korosztály kilenctől 18 hónapos korig, növendék osztály 15-től 24 hónapos korig, felnőtt osztály mely lehet 15 hónapostól 6 vagy 7 éves korig, és a veterán osztály mely 7 éves kortól felfelé. Külön kategorizálják a szukákat és a kanokat. A kutyakiállításokon ezekbe, a csoportokba sorolják a kutyákat, és minden egyes csoportnak, megvan a megfelelő győztese. A bírálatkor mind a 10 nagy csoporton belül elkészítik az időrendi sorrendjét, így például a puli kategóriában, az időrendi sorrendek függvényében több győztes is lehet.

 A szépségdíjon, a fajtán belüli időrendi kategóriák nyerteseit mérik össze, majd kiválasztják a csoporton belüli legszebb kant és szukát. A két eb közül választódik ki a kiállítás legszebb kategórián belüli fajkutyája. Így lesz 10 fajta-győztes, majd e tíz közül, újból kiválasztják a kiállítás a legszebb kutyáját. A bírálatok alatt négy féle minősítést adnak a szakemberek. A leggyengébb kategóriában az eb megfelelő minősítést kap, de nem annyira jó, hogy tenyésztésre is alkalmas legyen az eb. A jó minősítésnél vannak hiányosságai a kutyának, de már közelebb áll a fajtája jellegzetességeihez, de ezzel a kategóriával se lehet tovább tenyészteni. A nagyon jó minősítés és a kitűnő már alkalmas a továbbtenyésztésre.

Országos versenyeken, ha egy gazdi tudja, hogy kutyája megfelelő, vagy jó kategóriába tartozik, el se viszi ebét, hiszen nincs esélye felvenni a versenyt a kitűnő kategóriába tartozó fajtársakkal. Persze van olyan gazdi is, mely a teljes mértékben nem megfelelő kutyáját viszi el versenyre, de ezeket azonnal kizárják, ugyanis ennek a típusnak nincsenek meg azok a jellegzetességei, mely fajtáját jellemzi. Példaképpen, ha egy  rotweilernek hosszú a feje van, akkor biztos kijelenthető, hogy nem fajtiszta, ugyanis ez nem jellegzetessége ennek a fajnak.

A kiállításokon a bírók több szempont alapján vizsgálják az ebeket. Az elsődleges a fejforma, ugyanis ez adja meg legszembetűnőbben a fajta jellegét. Minden díjnak külön elnevezése van, a kölyök és a bébi osztályba van az ígéretes vagy a nagyon ígéretes, a fiatal osztályban kitűnőig mehet a minősítés, a növendék, a felnőttosztály, munkaosztály és a veteránosztály pedig a CAC díjazást kapják, mely azt jelenti, hogy csoportjában győztes az eb.

Folytatás következik.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: