2006-12-02 14:51:15• hírek • István Löchli

A kutyák ünnepi betegségei

 Vigyázzunk az ünnep általi túletetéssel, mert belepusztulhat kedvencünk.

 Az Állatbarát rovat eheti számában a kutyák, cicák téli betegségeiről beszélgettünk dr. Molnár Zsolt állatorvossal.

Jellegzetesen téli betegségekről nem beszélhetünk, ugyanis a hideg miatt a vírusok ilyenkor még úgyse szaporodnak, mint nyáron . De mindenképpel meg kell említeni, és külön kategóriaként kell alkalmazni, ugyanis vannak jellegzetességei a télnek, mely kihatnak kutyánk, macskánk közérzetére.

Télen gyakran előfordulhat sérülés: jeges fagyos úton láb- és körömsérülések. Ezeket okozhatják a hóba eldobott különböző tárgyak, melyeket szabad szemmel nem veszünk észre. Ilyenkor a láb- és a körömsérülések a leggyakoriabbak, ugyanis elég jól erezett zónák, ez által, ha baleset történik, ijesztő vérzéssel szoktak járni. Dr. Molnár Zsolt az ilyen esetekre  azt  javasolja, mielőtt állatorvoshoz jutnak, azonnal kötözzék be a sebet, hogy az állat minél kevesebb vért veszítsen, vagy egy szorítókötéssel elállítani a vérzést, míg el nem érnek az állatorvoshoz. Állatorvoshoz azért szükséges elvinni, mert gyakran az ilyen sebet varrni kell, illetve az ereket lekötni. Ha sokat járkál a hóba a kutya, a talpa felázik a nedvességtől, s ez által érzékennyé válik a talpbőre, így még egy jégdarab is fel tudja sérteni.

Ami specifikusan ünnepi hangulati probléma, a szilveszteri puffogtatás, amikor a kutyák 80 százaléka nagyon fél, ugyanis nincsenek megszokva ezekkel az erős hanghatásokkal.
Ilyenkor gyakori, hogy az állat elszökik, így az ilyen jellegű eseményekre oda kell figyelni és ez által meg is lehet előzni. Ugyanis erre is vannak speciális tabletták, amelyeknek nyugtató hatásuk van, így az állatok az ilyen jellegű hanghatásokat, jobban el tudják viselni, sokkal könnyebben átvészelik és sokkal kevesebb stresszhatáson, esnek keresztül. Ami még szintén téli probléma, hogy nálunk még mindig divat, főképpen magánházaknál a téli disznóvágás. Ilyenkor a kutya ott van és várja a legjobb falatokat, de fő szabály az, soha nem szabad nyers disznóhúst adni a kutyának, ugyanis van benne egy vírus, ami által visszafordíthatatlan betegséget kap és elpusztul. A másik eset az, mikor a disznóvágás alkalmával sok zsíros cafatokat, bőrdarabokat kap, mely egy, két, három napos gyomorrontást okoz, persze ide tartozik még az ünnepi asztalmaradványok általi túletetés. Ilyenkor vigyázni kell arra, hogy az állat ne kapjon több táplálékot a megszokottnál, máskülönben gyomorrontást kap, és még bele is pusztulhat az eb.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: