2010-05-11 16:28:29• hírek • Szatmar.ro

Hurrá, nyaralunk!

Közeledik a nyár, ilyenkor kicsi és nagy utazni készül, ugyanakkor kedvenceinket sem hagyhatjuk otthon. Az alábbi írásunkkal főleg azon gazdiknak segítünk, akik együtt szeretnének nyaralni kutyáikkal, macskáikkal.
A tanácsadásban Molnár Zsolt állatorvos nyújtott nagy segítséget.

Ha utazásról van szó, mindenképp időben el kell döntenünk, hogy hova készülünk. Ha szállodában, panzióban szeretnénk megszállni, jó előre utána kell járni, hogy az illető üdülési komplexumban megengedett-e háziállatunk jelenléte, vagy sem. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat ezáltal. Ha magunkkal vihetjük, a következő lépés a megfelelő iratok beszerzése. Országon belül mindenképpen szükséges az oltási okmány, illetve a veszélyes kategóriába tartozó ebek esetében a bejelentést igazoló okirat (adeverinta de tatuaj). Ha külföldre utazunk feltétlenül rendelkeznie kell a kisállatnak az EU-s útlevéllel is. Ezt bármelyik állatorvos ki tudja állítani.

Ennek egyik alapja, hogy a kutya azonosítva legyen, azaz mikrocsippel rendelkeznie. A régebben alkalmazott tetoválást 2008. január elsejétől már nem fogadják el, mivel ez nem minden esetben látszik, kopás, szőrbenövés miatt, míg az elektronikus azonosítás egy modern és fájdalommentes eljárás. Egy vastagabb injekció segítségével ültetik be az állat testébe a mikrocsipet, majd ez alapján kitöltik az útlevelet, amelyet állami pecséttel látnak el. Az útlevél kiállítása 24-48 óra alatt elkészíthető, azonban felhívjuk a gazdik figyelmét, hogy ne utolsó pillanatra hagyják ezt.

Több olyan esettről is tudunk, amikor közúti ellenőrzéskor a kutya útlevelének hiányában a külföldi rendőrség nagy pénzbüntetésben részesítette a gazdit. Igen fontos tehát az irat megléte, illetve hogy ne felejtsük otthon, ellenkező esetben akár több ezer eurót is fizethetünk. A szükséges okmányokon kívül nagy figyelmet kell fordítanunk arra is, hogy a kisállat kényelmesen utazzon. Erre megvannak a jól bevált módszerek. Kutyák, macskák számára speciális ketrecek állnak rendelkezésre, amelyek megfelelőek a kedvencek szállítására. Ha autóval utazunk és nem szeretnénk háziállatainkat ketrecbe zárni, mindenképpen vigyáznunk kell arra, hogy a sofőrt ne zavarhassa vezetés közben. Kutyák, macskák megijedhetnek útközben, a sofőrt zavarva pedig balesetet is okozhatnak. A legjobb módszer, ha a kocsit elválasztó hálóval szereljük fel.


Mindig figyeljünk kedvencünk kényelmére és biztonságára
Mindig figyeljünk kedvencünk kényelmére és biztonságára


Nagyon fontos az is, hogy ne legyen túl meleg a gépjárműben. A kutyák teste igen hamar felhevül, ezért ideális a légkondicionálóval felszerelt autó használata, a hőgutta elkerülése céljából. Soha ne hagyjuk hosszabb ideig kutyánkat egyedül a gépjárműben. Sok négylábú érzékeny az utazásra. Mindig vigyázzunk arra, hogy indulás előtt legalább öt órával ne etessük meg kisállatunkat. A kutyák utazástól való rosszulléte ellen léteznek gyógyszerek, amiket bátran beadhatunk hosszabb utak előtt, mivel ez nem károsítja kedvencünk szervezetét. Ne feledjünk vizet vinni számára az útra, ugyanakkor saját tálkái is mindig legyenek velünk. Többször is álljunk meg rövid sétára, amelyek során kedvencünk elvégezheti szükségleteit. Ha repülőgéppel utazunk feltétlenül kérdezzük meg a társaságot háziállatunk utaztatásáról.

Természetesen a már megszokott kis alvóhelyét, egy ruhadarabot, a törölközőjét is célszerű becsomagolni, hiszen otthonosabban érzi majd tőle magát az idegen környezetben. Mindezek tudatában felkészülten vágjanak neki a nyaralásnak és töltsenek minél több időt kis családtagjukkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: