2010-06-02 10:07:33• hírek • Szatmar.ro

A kutyafülét neki!

Hogyan is alakult ki a kutyák fülvágása, mi okból, és milyen fajtáknál ajánlott? – kérdeztük Molnár Zsolt állatorvost.

A fülvágás, vagy kupírozás, egy régóta használatos egészségvédelmi beavatkozás. Általában a munka-, a mozgékony-, illetve az agresszív kutyáknál használták, főleg azoknál a fajtáknál, amelyeknek hosszú, lógó fülük volt. A fül sérülése elég nehezen gyógyul, általában összeráncosodik, heggel forr össze, ezért megelőzésként szokták alkalmazni a kupírozást. A terrier típusú vadászkutyáknál, amik kotorékban is vadásznak, nagyon előnyös volt a vágott fül, hiszen ez így nehezebben sérült. Idővel már nem csak egészségügyi okok miatt, hanem esztétikai szempontokból is kupíroztak.

A német dog, a snaucer, a bokszer, a doberman, a nápolyi masztiff, az amerikai staffordshier terrier és számos más kutya esetében napjainkban is használatos az állatvédők által bírált beavatkozás. A vágott fül kecsességet, masszív formát ad a fejnek, így sok fajtát már így fogadunk el. Több országban az állatvédő szervezetek kivívták azt, hogy betiltsák a fülvágást, Molnár Zsolt szerint azonban ez a beavatkozás nem jár különösebb fájdalommal, mivel teljes altatással történik. Az utókezelésben lehetnek ugyan fájdalmasabb periódusok, azonban ez bármilyen sebkezelésnél megtörténhet.


A hosszú füllel szemben, a vágott egészségesebb
A hosszú füllel szemben, a vágott fül egészségesebb


A farokvágás szintén kapcsolódik ehhez a beavatkozáshoz, ezt azonban sokkalta korábban kell végrehajtani, lehetőleg ötnapos korban ajánlott. A kaukázusi juhász és a nápolyi masztiff esetében a fülvágást is ebben a korban kell elvégezni, míg más kutyáknál 2-3 hónapos korában, miután átesett már néhány oltáson. Itt kell megemlítenünk az úgynevezett farkasköröm vágást is, ami tulajdonképpen a kutya ötödik ujján lévő köröm. Ezt bizonyos fajták esetében kötelező amputálni sérülékenysége miatt. Ezt a beavatkozást is ötnapos korban kell végrehajtani, hiszen sok mindenbe beleakadhat, járási-, illetve végtagállási problémákat is okozhat a túlzottan megnőtt köröm.

Az említett ötnapos kor az, amikor a hátgerinc és az agy között még nem teljes az összeköttetés, így a kiskutya nem érez csak bőrfelületi fájdalmat. Amikorra már képes járni, ezek a sebek begyógyulnak és nem okoznak semmilyen gondot. A nagyobb korában történt farokvágás veszélyes lehet, hiszen a kutya már jár, illetve ül, így a nyílt seb könnyen elfertőződhet. A vágott fül könnyen tisztán tartható és kezelhető, ugyanakkor nagyon kell figyelnünk arra, hogy a vágással olyan szakemberhez forduljunk, aki szép, esztétikus fülformát tud képezni a beavatkozással. A hosszú füllel szemben előny még, hogy jól levegőzik, nem szaporodnak el benne a különböző baktériumok, gombák, amik például a cocker spániel és a bassethound hound szinte fajtajellegnek számít.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: